Prövade ett nytt recept på pizzadeg idag.
Vi hade fått för oss att vi skulle pröva göra inbakad pizza.
Recept på pizzadeg hittade jag hos www.camillak.com som i sin tur hittade det hos kryddburken
Tack säger jag också för ett jättebra recept..
Pizzadeg:
4 dl vatten (37grader)
3/4 pkt jäst
10-12 dl vetemjöl
1 dl olja
salt, svartpeppar & cayennepeppar efter behag
Jäs i bunke 25-30min.
Ta ut fyra bitar och kavla ut.
Fyllningen:
Rökt skinka
Bacon
Lök
Ost
Ananas
Tacosås
Majs
Köttfärssås sen dagen innan
Detta va vad vi hade hemma denna gång.
Lägg ihop fyllningen som du vill ha i mitten av pizza och lägg över kanterna och nyp ihop..
Jag lät dom ligga och jäsa en liten stund på plåten. Pensla med olja både innan och efter dom ha varit inne i ugnen. Ställ in i i ugnen 225 grader i ca 20 min, sista 5 min höjde jag ugnen till 250 grader.
Servera gärna med en pizzasallad...(jag hade glömt köpa vitkål så denna gång blev vi utan. Läs barnen jättelessen eh no)
Denna pizza blev jättegod, rekommenderar verkligen att ni provar..Tonåringarna samtycker.
Leta i den här bloggen
lördag 31 januari 2009
Torsdagsmiddag
Idag blev det som schemat säger spaghetti och köttfärsås och alla medlemar glada och nöjda..
Min köttfärsås brukar innehålla detta på ett ungefär
Ingredienser:
ca 600-700 g köttfärs
1 brk krossade tomater
1 brk Champinjoner
1 hackad gul lök
1 buljong tärning
1 brk lätt creme fraiche
vatten
Knorrs pasta och pizzakrydda
Salt
Peppar
Gör så här:
Stek köttfärsen, blanda i svamp och lök.
Häll i krossade tomater och krydda, låt koka ihop en stund.
Häll ev i lite vatten
Häll sist i creme fraichen låt puttra en liten stund till...
Tips, ibland brukar jag blanda i nån dessertost som ex vitlöksost eller kantarellost. Chilisås kan du också dutta i eller varför inte lite sambal oelek..Spicy.
Smaklig måltid
Min köttfärsås brukar innehålla detta på ett ungefär
Ingredienser:
ca 600-700 g köttfärs
1 brk krossade tomater
1 brk Champinjoner
1 hackad gul lök
1 buljong tärning
1 brk lätt creme fraiche
vatten
Knorrs pasta och pizzakrydda
Salt
Peppar
Gör så här:
Stek köttfärsen, blanda i svamp och lök.
Häll i krossade tomater och krydda, låt koka ihop en stund.
Häll ev i lite vatten
Häll sist i creme fraichen låt puttra en liten stund till...
Tips, ibland brukar jag blanda i nån dessertost som ex vitlöksost eller kantarellost. Chilisås kan du också dutta i eller varför inte lite sambal oelek..Spicy.
Smaklig måltid
ang onsdagens bild
Så har bilden på min våfflor kommit till rätta...
Eh dom va visst inte raderade, känner mig lite stupid men det va bara minneskortet som hade fått ben...
Så här är våfflorna
Ingedienser:
100 g smör
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg
Gör så här:
Smält fettet och låt svalna. Bland mjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken till en jämn smet..
Rör ned resten av mjölken, ägg och fettet..
Eh dom va visst inte raderade, känner mig lite stupid men det va bara minneskortet som hade fått ben...
Så här är våfflorna
Ingedienser:
100 g smör
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg
Gör så här:
Smält fettet och låt svalna. Bland mjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken till en jämn smet..
Rör ned resten av mjölken, ägg och fettet..
onsdag 28 januari 2009
Onsdags fika
Varje onsdag så bjuder nån av oss som jobbar på fika.
Brukar vara en uppskattad njutning mitt i veckan.
Denna gång blev det en Kesotårta som var dagens höjdpunkt...
Och av oss i växeln tror jag nog den fick 5 stjärnor av 5 möjliga.
Här kommer receptet...
Ingredienser:
2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
7 blad gelatin
3 dl vispgrädde
3 äggulor
1 dl socker
½ citron
1 tsk vaniljsocker
500 g keso
1 dl jordgubbssylt
Garnering:
Florsocker
½påse (á 50 g) mandelspån
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form, 22 cm i diameter
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölet och bakpulvret. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
Stjälp upp kakan och dela den i 2 bottnar när den kallnat.
Fyllningen:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Vispa grädden. Rör äggulorna med sockret. Tillsätt rivet skal och saft av citron. Blanda i vaniljsockret, keson och grädden.
Smält gelatinbladen i en liten kastrull på svag värme. Låt lösningen kallna något. Rör ner den i krämen.
Lägg papper eller folie i botten på den form som kakan ska gräddas i. Bred hälften av jordgubssylten på ena kakhalvan. Lägg den i formen med syltsidan upp. Fyll med kesogrädden och bred resten av sylten på den andra bottnen, som läggs överst med syltsidan ner. Låt stå minst 4 timmar i kylskåp.
Stjälp upp tårtan. Sikta över florsocker och strö mandelspån runt kanten. Skär tårtan i bitar.
Brukar vara en uppskattad njutning mitt i veckan.
Denna gång blev det en Kesotårta som var dagens höjdpunkt...
Och av oss i växeln tror jag nog den fick 5 stjärnor av 5 möjliga.
Här kommer receptet...
Ingredienser:
2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
7 blad gelatin
3 dl vispgrädde
3 äggulor
1 dl socker
½ citron
1 tsk vaniljsocker
500 g keso
1 dl jordgubbssylt
Garnering:
Florsocker
½påse (á 50 g) mandelspån
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form, 22 cm i diameter
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölet och bakpulvret. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
Stjälp upp kakan och dela den i 2 bottnar när den kallnat.
Fyllningen:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Vispa grädden. Rör äggulorna med sockret. Tillsätt rivet skal och saft av citron. Blanda i vaniljsockret, keson och grädden.
Smält gelatinbladen i en liten kastrull på svag värme. Låt lösningen kallna något. Rör ner den i krämen.
Lägg papper eller folie i botten på den form som kakan ska gräddas i. Bred hälften av jordgubssylten på ena kakhalvan. Lägg den i formen med syltsidan upp. Fyll med kesogrädden och bred resten av sylten på den andra bottnen, som läggs överst med syltsidan ner. Låt stå minst 4 timmar i kylskåp.
Stjälp upp tårtan. Sikta över florsocker och strö mandelspån runt kanten. Skär tårtan i bitar.
Fiskgratäng skagen mm den va god
Ja som sagt så åt vi våfflor igår och det va inte dumt..
Tog upp hjortron ur frysen och kokade lite sylt också mm va gott det blev
Hade tänkt lägga upp en bild på dom med den goda sylten, men någon lägg märke till att jag skriver någon skyller inte på nån speciell.
Som sagt någon har visst raderat innehållet i min kamera, just nu så blixtrar det här.
Kan meddela att det är inte kameran..
I allafall så blev det premiär för Fiskgratäng skagen idag och kan varmt rekommendera denna rätt.
Tonåringen tog till och med mera och det mina vänner kan jag meddela är ett bra betyg.
Receptet hittar ni under etiketter och fisk.
Tog upp hjortron ur frysen och kokade lite sylt också mm va gott det blev
Hade tänkt lägga upp en bild på dom med den goda sylten, men någon lägg märke till att jag skriver någon skyller inte på nån speciell.
Som sagt någon har visst raderat innehållet i min kamera, just nu så blixtrar det här.
Kan meddela att det är inte kameran..
I allafall så blev det premiär för Fiskgratäng skagen idag och kan varmt rekommendera denna rätt.
Tonåringen tog till och med mera och det mina vänner kan jag meddela är ett bra betyg.
Receptet hittar ni under etiketter och fisk.
tisdag 27 januari 2009
Plankstek med laxfile
Plankstek har blivit en återkommande favorit hemma hos oss och här är en variant med fisk på
På en planka ligger det laxfile och på den andra är det rödingsfileér.
Såsen är gjord på
1 brk creme fraiche
1 brk röd rom
dill, persilja och gräslök (efter behag)
Man får gå på magkänsla när det gäller hur länge fisken ska vara inne i ugnen.
Ugnen kan man ha på mellan 225-250 grader..
Servera med en sallad.
På en planka ligger det laxfile och på den andra är det rödingsfileér.
Såsen är gjord på
1 brk creme fraiche
1 brk röd rom
dill, persilja och gräslök (efter behag)
Man får gå på magkänsla när det gäller hur länge fisken ska vara inne i ugnen.
Ugnen kan man ha på mellan 225-250 grader..
Servera med en sallad.
Smörgåspepparkakor
Här kommer ett recept på smörgåspepparkakor som är väldigt goda.
Dom är tjockare och större än vanliga pepparkakor och man äter dom med smör och ost.. Inte så tokigt...
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl flytande margarin
1 1/4 msk mald pepparkakskrydda
1/2 dl mjölk
1 ägg
1 äggula
1 tsk bikarbonat
11 dl vetemjöl
Dom är tjockare och större än vanliga pepparkakor och man äter dom med smör och ost.. Inte så tokigt...
Ingredienser
2 dl ljus sirap1 1/2 dl strösocker
3/4 dl flytande margarin
1 1/4 msk mald pepparkakskrydda
1/2 dl mjölk
1 ägg
1 äggula
1 tsk bikarbonat
11 dl vetemjöl
Gör så här
Koka upp sirap och socker, och blanda med flytande margarin och pepparkakskrydda.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt mjölk, ett ägg och en äggula. Rör om tills blandningen har svalnat av.
Mät upp bikarbonat tillsammans med 5 dl mjöl och blanda med övriga ingredienser. Tillsätt ytterligare 6 dl mjöl och låt degen vila i kylskåp till nästa dag. Täck bunken med plastfolie så att degytan inte torkar.
Sätt på ugnen. Ta fram bakplåtar och täck dem med bakplåtspapper. Dela upp degen och kavla ut den i omgångar, ca 3 mm tjockt. Använd en mugg med en diameter på ca 8 cm som mått och ta ut rundlar.
Provgrädda eventuellt den första kakan och tillsätt mer mjöl om den flyter ut. Grädda kakorna i 10 minuter på mittfalsen i ugnen. Låt dem kallna på galler och förvara dem sedan i en burk med tättslutande lock. Bjud med smör och ost.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt mjölk, ett ägg och en äggula. Rör om tills blandningen har svalnat av.
Mät upp bikarbonat tillsammans med 5 dl mjöl och blanda med övriga ingredienser. Tillsätt ytterligare 6 dl mjöl och låt degen vila i kylskåp till nästa dag. Täck bunken med plastfolie så att degytan inte torkar.
Sätt på ugnen. Ta fram bakplåtar och täck dem med bakplåtspapper. Dela upp degen och kavla ut den i omgångar, ca 3 mm tjockt. Använd en mugg med en diameter på ca 8 cm som mått och ta ut rundlar.
Provgrädda eventuellt den första kakan och tillsätt mer mjöl om den flyter ut. Grädda kakorna i 10 minuter på mittfalsen i ugnen. Låt dem kallna på galler och förvara dem sedan i en burk med tättslutande lock. Bjud med smör och ost.
måndag 26 januari 2009
Plankstek
Tror att det blir att äta plankstek på lördagkväll..
Det ser väl inte så dumt ut, eller hur?
Potatismos:
ca 10 potatisar
Grädde
Smör
ev någon smaksatt ost ex creme bonjour eller varför inte västerbottens ost.
Salt och peppar
Persilja
2 äggulor
Koka potatisen och gör sedan i ordning moset, har inga mått utan ni får måtta själva.
Spritsa runt plankan. Obs plankan ska vara varm..
Plankorna:
Smörj plankorna med smör/olja och värm upp dom i ugnen..tills oljan/smöret börjar bubbla..
Kött
Oxfile/fläskfile för 4 personer
Skär köttet i lite tjockare skivor, ca 2-4 cm. Stek köttskivorna i smör så att dom för en stekyta.
Salta och peppra.
Lägg sedan köttet på plankan och lägg dit en halv tomat.
Ställ in i ugnen i 250 grader i ca 5-15 min, beroende på hur du vill ha ditt kött.
Jag vill inte ha blodigt kött så mina brukar få vara inne ca 15 min.
Dessutom så brukar jag få flytta om plankorna eftersom det bara ryms 3 st på en plåt.
Skär i köttet så ser du ju när det är klart..
Lägg på bearnaisesås när du tagit ur dom ur ugnen.
Smaklig måltid..
Det ser väl inte så dumt ut, eller hur?
Potatismos:
ca 10 potatisar
Grädde
Smör
ev någon smaksatt ost ex creme bonjour eller varför inte västerbottens ost.
Salt och peppar
Persilja
2 äggulor
Koka potatisen och gör sedan i ordning moset, har inga mått utan ni får måtta själva.
Spritsa runt plankan. Obs plankan ska vara varm..
Plankorna:
Smörj plankorna med smör/olja och värm upp dom i ugnen..tills oljan/smöret börjar bubbla..
Kött
Oxfile/fläskfile för 4 personer
Skär köttet i lite tjockare skivor, ca 2-4 cm. Stek köttskivorna i smör så att dom för en stekyta.
Salta och peppra.
Lägg sedan köttet på plankan och lägg dit en halv tomat.
Ställ in i ugnen i 250 grader i ca 5-15 min, beroende på hur du vill ha ditt kött.
Jag vill inte ha blodigt kött så mina brukar få vara inne ca 15 min.
Dessutom så brukar jag få flytta om plankorna eftersom det bara ryms 3 st på en plåt.
Skär i köttet så ser du ju när det är klart..
Lägg på bearnaisesås när du tagit ur dom ur ugnen.
Smaklig måltid..
Tacotårta med kyckling
1 grillad kyckling
2 dl lätt creme fraiche
1 brk tacosås
1 pkt philadefia ost
2 vitlöksklyftor
1 pkt bacon
1 förp tortillia bröd (stora)
riven ost
Gör så här:
Rensa kycklingen.
Stek bacon, blanda i kycklingen och värm på även den.
Blanda ihop philadelfiaosten, creme fraiche, tacosås.
Blanda ihop röran och kycklingen.
Smörj en rund sockerkaksform med löstagbar kant.
Varva tortillia bröd och kyckling röran.
Avsluta med tortillia bröd, strö riven ost uppe på brödet.
Ställ in i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter.
Servera med sallad..
Tacotårta med köttfärs
7oo g köttfärs
1 gul lök
1 påse tacokryddmix
1 brk tacosås
2 förp philadelfiaost
2 dl lätt creme fraiche
1 röd paprika
1 förp tortillia bröd (stora)
Riven ost
Gör så här:
Börja med att steka köttfärsen och blanda i lök och tacokryddan.
Rör ihop creme fraiche, philadelfiaost och tacosåsen.
Hacka paprikan och blanda ned i röran.
Smörj en sockerkaksform med löstagbar kant.
Blanda ned köttfärsen i röran sen varvar du tortillia bröd och köttfärsröran i formen.
Avsluta med tortillia bröd.
Strö över ost.
Ställ in i ugnen i ca 30 min
Servera med sallad...
Denna rätt är en av barnens favorit..
Fiskgratäng skagen
400-600 g Torskfile
400 g mjukost skagen
2 dl lätt creme fraiche
1 gul lök
½ dl dill (frusen)
1 dl riven ost
Potatismos
8-10 medelstora potatisar
smör
Grädde/Mjölk
Citronpeppar
Gör så här:
Skala och koka potatisen.
Smörj en ugnsfast form och lägg ner fisken och krydda med citronpeppar.
Hacka lök. Blanda mjukosten, creme fraiche, lök och dill. Bred ut röran över fisken.
Strö över osten. Sätt in i ugnen i 200 grader i 20 min,
Gör under tiden i ordning potatismoset.
När gratängen är färdig så ta ut den ur ugnen och spritsa moset runt om kanterna. Sätt in ytterligare en stund i ugnen så att moset får lite färg.
Servera.
Källa: matglädje (en annan blogg)
Ska smaka denna rätt för första gången på onsdag så jag återkommer med en kommentar då.
Vi har varit så urdåliga på att äta fisk förutom lax då, de är ju alltid gott.
Tänkte att detta år är det året då fisken ska komma tillbaka till vårat liv. Fniss..
Så alla tips mottages tacksamt..
Veckoplanering
Försöker idogt att införa ett matschema som sträcker sig från måndag till fredag.
Ibland funkar det jättebra, men allt som oftast glömmer jag bort det.
I allafall så har jag knåpat ihop ett matschema för veckan och det ser ut så här:
Vecka 5
Måndag: Stuvade makaroner och korv
Tisdag: Våfflor med glass och hemmagjord hjortronsylt
Onsdag: Fiskgratäng skagen
Torsdag:Pasta och köttfärssås
Fredag: Pizza
Ibland funkar det jättebra, men allt som oftast glömmer jag bort det.
I allafall så har jag knåpat ihop ett matschema för veckan och det ser ut så här:
Vecka 5
Måndag: Stuvade makaroner och korv
Tisdag: Våfflor med glass och hemmagjord hjortronsylt
Onsdag: Fiskgratäng skagen
Torsdag:Pasta och köttfärssås
Fredag: Pizza
Måndags makaronerna
Av någon underlig anledning så har det blivit så att vi alltid äter stuvade makaroner och korv på måndagar.
Ibland kan det kännas lite enformigt, men samtidigt så är det ganska skönt att ha så lättgjord mat efter helgen.
Numera så är det våran tonårsjänta som fixar i ordning denna gourmé middag på måndagarna.
Här kommer ett ungefärligt recept på mina stuvade makaroner..
Stuvade makaroner för 4 pers
8 dl gammeldags makaroner
ca 2 -3 dl mjölk
2 msk mjöl
salt
½ dl socker
pasta och pizzakrydda (knorr)
Gör så här:
Koka makaronerna enl anvisningar på paketet.
När dom är klar så sila bort vattnet.
Häll mjölken i kastrullen och rör ned mjölet.
Häll tillbaka makaronerna och rör om.
Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt det bli varmt (rör hela tiden)
Häll i socker och kryddorna och rör om.
Servera.
Ibland kan det kännas lite enformigt, men samtidigt så är det ganska skönt att ha så lättgjord mat efter helgen.
Numera så är det våran tonårsjänta som fixar i ordning denna gourmé middag på måndagarna.
Här kommer ett ungefärligt recept på mina stuvade makaroner..
Stuvade makaroner för 4 pers
8 dl gammeldags makaroner
ca 2 -3 dl mjölk
2 msk mjöl
salt
½ dl socker
pasta och pizzakrydda (knorr)
Gör så här:
Koka makaronerna enl anvisningar på paketet.
När dom är klar så sila bort vattnet.
Häll mjölken i kastrullen och rör ned mjölet.
Häll tillbaka makaronerna och rör om.
Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt det bli varmt (rör hela tiden)
Häll i socker och kryddorna och rör om.
Servera.
söndag 25 januari 2009
Doroteakaka 8-10 personer
Smuldeg
7,5 dl vetemjöl
4,5 dl socker
250 g margarin
5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Sås
4 ägg
5dl Filmjölk
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser i smuldegen. Häll hälften av smuldegen i en form. Blanda ihop äggen och filen och vispa. Häll såsen över smuldegen och lägg resterande smuldeg över såsen.
Grädda i ugnen i 200 grader i ca 25 minuter.
Detta recept hittade jag på matklubben..Tack för en god kaka/efterrätt.
Kan med fördel serveras med vaniljglass
Mjukt tunnbröd
50 g smör
5 dl mjölk
12 g jäst
½ tsk salt
½ dl socker
1 msk sirap
½ tsk hjortronsalt
1,5 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
Gör så här:
Smält smör och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Rör ut jästen i lite degspad, rör sedan ned alla ingredienser utom vetemjölet. Tillsätt vetemjölet när du har arbetat in övriga ingredienser.
Låt jäsa i 30 minuter.
Dela degen i 12 bitar och kavla ut tunt, gärna med en kruskavel.
Värm upp stekpannan och grädda bröden ca 2 minuter på varje sida.
Prova dig fram vad det gäller tiden, beror ju på hur varm stekpannan är också..Går att frysa.
Söndagens middag
Till middag idag blev det Kyckling och potatis. Hittade ett recept på tunnbröd som man gräddar i stekpannan som jag också prövade. Till efterrätt blev det en Doroteakaka. I Doroteakakan ska det vara filmjölk och jag tyckte att receptet såg lite knepigt ut när jag först såg det, men tillslut så provade jag att göra kakan och jag blev inte besviken. Jag lovar det va riktigt gott. Har även haft med den på jobbet och kollegorna tyckte den va försvinnande gott. Recepten kommer här.
Maries kyckling
1 kg kycklingklubbor
Sås
1 dl smält smör
4 msk ketchup
2 msk soya
½ msk vitpeppar
1 msk salt
3 dl grädde
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader
Smält smöret och blanda i ketchup, soya, vitpeppar och salt.
Pensla marinaden ovan på kycklingen. He in kycklingen i ugnen i ca 40 min-1 timma om kycklingen är fryst.
Pensla marinaden en gång till på kycklingen när du tar ut och vänder på bitarna.
När kycklingen är nästan färdig häller du i 3 dl grädde och låter det koka med i ca 5 min.
Sila såsen ned i en kastrull och koka upp..
Maries kyckling
1 kg kycklingklubbor
Sås
1 dl smält smör
4 msk ketchup
2 msk soya
½ msk vitpeppar
1 msk salt
3 dl grädde
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader
Smält smöret och blanda i ketchup, soya, vitpeppar och salt.
Pensla marinaden ovan på kycklingen. He in kycklingen i ugnen i ca 40 min-1 timma om kycklingen är fryst.
Pensla marinaden en gång till på kycklingen när du tar ut och vänder på bitarna.
När kycklingen är nästan färdig häller du i 3 dl grädde och låter det koka med i ca 5 min.
Sila såsen ned i en kastrull och koka upp..
Makalöst goda bullar
Ska lägga in ett sista recept åtminstone för stunden.
Har en deg som har jäst klart och väntas på att bakas ut..
Philadelfiabullar
5 dl mjölk
1 pkt jäst
1 tsk salt
½ dl socker
150 g margarin
12 dl vetemjöl
Smält margarin. tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt dom torrvarorna och rör ut till en lös deg. Tryck ut degen i en långpanna (den som är för ugnen).
Fyllning:
100 g philadelfiaost
3 dl socker
100 g margarin
2 tsk vaniljsocker
Blanda ihop ingredienserna ovan och bred ut smeten över degen. Jäs i 30 minuter och pensla sen med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 250 grader i 10-15 minuter.
Går fort att göra och är väldigt, väldigt goda
Har en deg som har jäst klart och väntas på att bakas ut..
Philadelfiabullar
5 dl mjölk
1 pkt jäst
1 tsk salt
½ dl socker
150 g margarin
12 dl vetemjöl
Smält margarin. tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt dom torrvarorna och rör ut till en lös deg. Tryck ut degen i en långpanna (den som är för ugnen).
Fyllning:
100 g philadelfiaost
3 dl socker
100 g margarin
2 tsk vaniljsocker
Blanda ihop ingredienserna ovan och bred ut smeten över degen. Jäs i 30 minuter och pensla sen med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 250 grader i 10-15 minuter.
Går fort att göra och är väldigt, väldigt goda
Lite recept
Dessa skorpor är försvinnande goda..
Hittade dom i någon veckotidning
Dagisskorpor
100 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
2 dl socker
1-2 msk kardemumma
ca 17 dl mjöl
Hittade dom i någon veckotidning
Dagisskorpor
100 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
2 dl socker
1-2 msk kardemumma
ca 17 dl mjöl
Gör så här:
Smält fettet, tillsätt mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i mjölken. Tillsätt salt, socker och kardemumma.
Häll i det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Låt den jäsa ca 20 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och forma små runda bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt att jäsa ca 40 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 8-10 minuter. Låt bullarna kallna på galler.
Dela bullarna och lägg dem med snittytan uppåt på plåtar. Rosta skorporna ljusbruna i 200° i ca 10 minuter.
Lägg alla skorporna på en långpanna och låt dem torka i 100° i minst 1 timme eller över natten (stäng då av värmen) med ugnens ventil öppen och ugnsluckan lite på glänt. Förvara skorporna i tät burk.
Semelbullar
Ja då är det ju dags att baka semelbullar och är kommer mitt recept.
Semelbullar ca 14 st
100 g margarin
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjortronsalt
1 liter mjöl (ca)
Värm ugnen till 225 grader.
Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grder.
Smula ned jästen i degbunken och häll ned mjölken.
Blanda ned övriga ingredienser och låt assistenten gå en stund.
Jäs degen i ca 30 minuter eller tills den har blivit dubbelt så stor.
Dela degen i 14 bitar och rulla till runda bollar. Lägg dom på plåten och pensla med ägg.
Ställ in plåten med bullarna i ugnen i ca 8-10 min
Fyllning..
Mandelmassa, grädde och inkråmet från bullen brukar jag blanda ihop. Eget tycke och smak får avgöra hur mycket man ska använda av varje ingrediens.
Hasselnötsmassa, grädde och inkråmet från bullen är en annan variant som har blivit populär hos mamman i familjen( alltså jag då) och även tonåringarna..
Semelbullar ca 14 st
100 g margarin
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjortronsalt
1 liter mjöl (ca)
Värm ugnen till 225 grader.
Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grder.
Smula ned jästen i degbunken och häll ned mjölken.
Blanda ned övriga ingredienser och låt assistenten gå en stund.
Jäs degen i ca 30 minuter eller tills den har blivit dubbelt så stor.
Dela degen i 14 bitar och rulla till runda bollar. Lägg dom på plåten och pensla med ägg.
Ställ in plåten med bullarna i ugnen i ca 8-10 min
Fyllning..
Mandelmassa, grädde och inkråmet från bullen brukar jag blanda ihop. Eget tycke och smak får avgöra hur mycket man ska använda av varje ingrediens.
Hasselnötsmassa, grädde och inkråmet från bullen är en annan variant som har blivit populär hos mamman i familjen( alltså jag då) och även tonåringarna..
Sköna Söndag
Karlsloken och tonåringarna drog till skogen och ska se på rally.
En annan stannade hemma för att slöa...eh nott...
Passar på att baka lite matbröd och här kommer receptet..
Farin Frallor ca 15 st
1 Pkt jäst
50 g Smör
5 dl Mjölk
1 dl Farinsocker
1 msk Ljus sirap
8-10 dl Vetemjöl
1 krm Salt
Slå på ugnen på 200 grader.
Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Smula ned jästen i degbunken och häll i mjölken. Häll i resten av ingredienserna och låt hushållsassistenten jobba i ca 5 min.
Jäst degen i ca 1½-2 timmar. Ta upp degen på bakbordet och dela degen i 15 bitar. Forma till ovala eller runda bullar/thekakor.
Lägg på plåt och direkt in i ugnen i ca 10 min.
En annan stannade hemma för att slöa...eh nott...
Passar på att baka lite matbröd och här kommer receptet..
Farin Frallor ca 15 st
1 Pkt jäst
50 g Smör
5 dl Mjölk
1 dl Farinsocker
1 msk Ljus sirap
8-10 dl Vetemjöl
1 krm Salt
Slå på ugnen på 200 grader.
Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Smula ned jästen i degbunken och häll i mjölken. Häll i resten av ingredienserna och låt hushållsassistenten jobba i ca 5 min.
Jäst degen i ca 1½-2 timmar. Ta upp degen på bakbordet och dela degen i 15 bitar. Forma till ovala eller runda bullar/thekakor.
Lägg på plåt och direkt in i ugnen i ca 10 min.
lördag 24 januari 2009
Jaha då har man blivit bloggare då! Hur nu det gick till, ja ja om ni har hittat hit så hoppas jag att ni så småningom ska hitta intressanta recept.
Hade tänkt att detta skulle bli en matblogg, det är ju ändå de som vardagen för dom flesta handlar om..
VAD BLIR DET FÖR MAT?
Åtminstone så är det vad dottern smsar mig varje eftermiddag..
Så spänn fast säkerhetsbältet så kör vi..
Mvh
Växelhäxan från norrland(Svägerskan/Tette)
Hade tänkt att detta skulle bli en matblogg, det är ju ändå de som vardagen för dom flesta handlar om..
VAD BLIR DET FÖR MAT?
Åtminstone så är det vad dottern smsar mig varje eftermiddag..
Så spänn fast säkerhetsbältet så kör vi..
Mvh
Växelhäxan från norrland(Svägerskan/Tette)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)