Baka lite matbröd till helgen kanske?
Grötbullar
16–20 st
2 dl havregryn
3 ½ dl vatten, kallt
50 g smör, rumsvarmt
25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
1 ½ tsk salt
2 msk ljus sirap
ca 8 dl vetemjöl
Garnering
havregryn
GÖR SÅ HÄR
Koka ihop havregryn och vatten till en gröt i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ihop med gröten. Låt den svalna.
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt gröten, salt och sirap med vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Dela degen i 16–20 bitar.
Forma dem till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12–14 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Receptet hittade jag här
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar