Leta i den här bloggen

söndag 15 april 2012

Fondue kväll nr ll

Ha ni testat att äta fondue? Jag måste slå ett slag för detta fantastiska sätt att laga mat på, urgott blir det.. Förra gången som vi åt fondue så hade vi friteringsolja i grytan men denna gång så hade jag även kokat ihop en buljong på portvin vilket inte blev så tokigt. Hur länge ska man då ha i köttet i fonduen? Du fonduar köttet i ca 1-1,5 minut kolla av eftersom om köttet är klart. Köttet som vi använde har fått ligga i marinad över natten!  Bakad potatis hade vi till och lite grönsaker som ex paprika, broccoli och lökklyftor som man också doppade ner i fonduen.
 Här kommer receptet på buljongen


Fondue med köttbuljong
1 liter vatten
3 msk ljus soya ( jag hade mörk och tog bara 1 msk)
2 tärningar köttbuljong
1 lagerblad
2 dl portvin/rödvin

Värm upp buljongen i en gryta och häll sen över i fonduegrytan.

Fondue såserna


Paprikasås
2 dl lätt creme fraiche
1 dl aijvar relish (paprikaröra)


Mango och tomatsalsa
Mango
gurka
tomat
2 msk olivolja
några droppar tabasco
1 msk vinäger
salt, vitpeppar

Börja med att ta bort skalet på gurkan (hyvla bort det gröna med osthyveln) hacka gurkan i mindre bitar. Hacka mangon och tomaterna i lika stora bitar. Ta lika mycket av allt ex 1 dl mango, gurka och tomater! Lägg frukten och grönsaker i en skål och tillsätt resten av ingredienserna och rör om!

Rödlök och vitlöksås (kommer från Camillak)
2 dl Lätt creme fraiche
0,5 dl finhackad rödlök
1-2 pressade vitlöksklyftor
några droppar honung (kan uteslutas)
salt och svartpeppar

Blanda ihop och låt stå kallt i minst 30 miuter innan servering.


Äpple och currysås
1 dl lätt creme fraiche
1 dl gräddfil
1 finrivet äpple
1 tsk curry
1 krm salt
0,5 dl hackad syltlök

Blanda ihop allt i en skål!


Mangosås
2 dl lätt creme fraiche
1 dl mango chutney

Blanda ihop allt i en skål!

Kantarell och löksås
Kantareller
Gul lök
grädde
salt, svartpeppar
lite soya
klick smör

Fräs kantarellerna i en stekpanna, all vätska ska koka bort. Skiva löken och lägg i stekpannan och stek med kantarellerna. Häll på grädde, soya, salt och peppar. Koka ihop på svag värme tills grädden har tjocknat lite! Mums..

Bearnaisesås (4 port)
3 äggulor
3 msk vitvinsvinäger, gärna en mild fin sort
2 msk schalottenlök eller gul lök, finhackad
4 msk färsk dragon, finhackad eller 2 tsk torkad dragon
4 krossade vitpepparkorn
150 gram smör
1-2 krm salt

Gör så här
Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
Koka vinäger, krossade vitpepparkorn, schalottenlök, dragon i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Detta för att bearnaisen ej ska bli så lös. Sätt åt sidan att svalna.
Smält smör i en kastrull. Låt stå smält vid sidan.
Sjud vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad.
Tillsätt äggulorna under vispning till vinäger- och dragonblandningen direkt i kastrullen eller lägg över allt i en rostfri bunke.
Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Ev. i diskhon.
Vispa äggulorna fluffiga med elvisp eller för hand någon minut under uppvärmning i vattenbadet.
Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Ta ej med det vita i botten på smöret.
Vispa och värm såsen i det varma vattenbadet tills såsen har tjocknat till en majonässliknande konsistens. Den ska ej bli för varm (60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar. Spricker bearnaisen så är den vattnig och grynig (börja om med nya äggulor och tillsätt den spruckna såsen lite i taget som du gjorde med det smälta smöret).
Smaka av bearnaisesåsen med något krm salt och peppar samt ev. mer dragon och hackad persilja.

Detta va mitt första försök att göra egen beasås och det gick hem hos gästerna! Så även dom andra såserna och buljongen! Så med andra ord så törs ni testa..Receptet hittade jag här

Till detta så hade jag också bakat baugetter och lantbröd men det få ni recept på senare i veckan! 

Till efterrätt så hade jag gjort en chokladkaka med himmelsk glasyr som serverades med hallon och glass. Receptet finns här


Såserna och kakan är gjorda med mjölkfria varor så som cream fraiche, gräddfil,grädde, cream cheese och smör!
Recept på såser och fonden hittade jag här.

Vi avslutar med en bild på en trött liten ronja!

Måste också passa på att tacka mina gäster för en trevlig kväll! Det va kul att ses! Kram på er.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Ja många + till kocken under denna kväll av mat orgie:) allt var supergott,från förrätt av räkcoktail till huvudrätt bestående av fondue,en massa olika såser och kött som vi plockade av.Efterätt av himmelsk glasyr..ja behöver jag säga mera.MUMS
Tack för en trevlig kväll:)

Växelhäxan från norrland sa...

Tack själv det va kul! Lite stör jag mig dock på att gubbarna tog hem spelet...Jag tror att jag måste ha gett dom för mycket poäng!! Skrivit på fel rad?!

Tinas Skåpmat sa...

Mums ser gott ut!... och tåldes nog att dammas av då man ser allt de goa!...=)
//Tina