Leta i den här bloggen

tisdag 8 februari 2011

Nästa fas i livet!

När jag väntade mitt första barn så blev det väldigt mycket fisk till middag. Jag hade ett stort sug efter fisk och ris. Fiskmiddagen då bestod av ett fiskblock alaska pollock, skiva en tomat och lägg på blocket, knorrs pulversås dillsås till fisk blandades och hälldes över. Sen in i ugnen i ca 20 minuter och sen åt vi findus frysta grönsaker ärter majs och paprika till detta, ja osså kokt ris förstås. 
Detta åt vi minst en gång i veckan i ca 8 månader. Efter det så ha jag haft lite svårt att äta dessa fiskblock men det kanske inte är så konstigt. Fisk i dillsås med ris och gott och blandat godis va mina cravings när jag va gravid för första gången för ca 18 år sedan. 

Jo ni läste rätt, vår lilla son fyller 18 i år och dottern hon blir 16 och ska börja gymnasiet till hösten. Det är med blandade känslor som man ser sina barn växa upp, känner lite sorg att "småbarnstiden" är slut samtidigt som det är himla skönt. 
 Tonårstiden ska man vara glad att man inte vet något om när man ligger på förlossningen för då tror jag att man stoppade in ungen igen. Man går igenom olika faser med sina barn och när man väl ha planat ut och lärt sig att det är så här det ska vara nu (det som ena dagen är jätte hemskt behöver inte vara det den andra dagen)  så kommer dom till en annan fas eller tar ett kliv upp på nästa trappsteg i livet osså börjar vi om igen. Ett exempel är när dom skaffar moped, jisses vad orolig man va om inte dom kom hem i tid eller svarade på sms. Jag befarade alltid det värsta och såg då för min inre syn att tonåringarna låg i diket någonstans och kört av vägen. Allt eftersom tiden gick så insåg man ju att det gick faktiskt bra, det behöver ju inte alltid ha hänt nått bara för att dom inte svarar eller kommer hem i tid. Ja navelsträngen förlängs hela tiden och det är ju precis som det ska vara. 

Nu börjar en annan fas i livet för våra barn. Den fasen i livet som gör att dom kommer att bli vuxen. För sonen har det redan börjat, han går andra året på gymnasiet och bor på veckorna hos sin flickvän som han nu varit tillsammans med i ett år, lillpojken mammas och pappas. Dottern hon har som sagt det stora valet kvar att göra, välja gymansielinje!. För henne står valet mellan att gå i umeå eller i vännäs, pendla eller inte? Snart tar hon också sakta med säkert klivet in i vuxenvärlden. Som sagt det är med blandade känslor, men det ska bli spännande att få följa deras resa fast denna fas som dom har framför sig få man nog följa på lite mera avstånd.

Så återgår vi till dagens middag


Fiskgratäng med hummersås
5 port 
600 g torskfile eller annat fiskblocke
2 dl creme fraiche
2,5 dl grädde
2 msk hummerfond från bong
½ fiskbuljontärning
100 g crabfish
 1 dl hackad purjolök
3 msk dill
 salt, citronpeppar 
Fisk och skaldjurskrydda (köpte min på borgebykryddgård)

Gör så här
 Smörj en gratängform med smör. Skär fisken i mindre bitar och lägg i gratängformen. Salta fisken. Ställ in i ugnen på 225 grader i 10 minuter. Rör ihop övriga ingredienser i en kastrull och värm upp. Hacka crabfishen i mindre bitar och rör i såsen. Ta ut gratängformen och häll över såsen. Ställ in i ugnen igen i ca 10 minuter.
Servera med potatismos och en klyfta citron..

I dag va alla familjemedlemmar faktiskt hemma vid middagen.
Dottern va inte så hungrig så hon petade mest i maten. Frågade om hon tyckte det va gott så sa hon jo då det gick ann men jag va inte så hungrig. Sonen sa ingenting hade inte ens ketchup i maten!!! så då måste det ha varit gott.
Gubben han tokåt av potatismoset som jag hade kryddat med persillade, ja fisken va också god låter han hälsa.
Jag tyckte att det blev himla gott och har skrivit in det i min receptbok.
Trevlig kväll på er!

2 kommentarer:

Frostrosor sa...

Stora tanker om livet! Skrämmande och fantastiskt på samma gång! Gottig fisk!

M A T B L O G G E N sa...

Så god mat du har lagat! :-)

/ Jenny

http://pernillawahlgren.se/jennys-matblogg