Chili och cheddarkrans
2 st bröd
1 röd chili
1 grön chili
50 g jäst
5 dl vatten
1 msk strösocker
2 tsk salt
100 g cheddarost
13-14 dl vetemjöl special
Garnering
1 ägg
100 g cheddarost riven
Gör så här
Kärna ur och finhacka chilin. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet, chili, socker, salt, ost och mjöl, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Dela varje bit i ca 15 småbitar som formas till runda bullar. Lägg bullarna som en krans på två plåtar. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
Sätt ugnen på 250°. Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö över ost.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Dela varje bit i ca 15 småbitar som formas till runda bullar. Lägg bullarna som en krans på två plåtar. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
Sätt ugnen på 250°. Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö över ost.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler.
Dom här bröden bakad jag till en överraskingsfest som vi hade för ett kompispar som nyligen gift sig. Brödet fick betyget mvg av både mig och dom andra gästerna..Mycket gott bröd.
Mina pysslande kollegor växelhäxorna som va här i onsdags fick också smaka på detta bröd och dom gav samma betyg, MVG.
Mina pysslande kollegor växelhäxorna som va här i onsdags fick också smaka på detta bröd och dom gav samma betyg, MVG.
6 kommentarer:
Oj, så smarrigt det verkar! Kul med lite nya tips i brödbaket!
Ja det var helt galet gott detta bröd!
Ja det var kanon..vilket vi också blev..ehum..
//veronnes
Lät riktigt gott, det spara vi i prova-på-högen!
Spännande smaker, minst sagt!
Så gott det verkar vara! Kul bröd!
Skicka en kommentar