Leta i den här bloggen

torsdag 8 december 2011

Sonen ha tagit körkort idag!!

Jag måste bara berätta först att sonen ha tagit körkortet idag så nu ha vi vinkat farväl till bilen ett tag! Nä då, men det är klart man vill ut och köra när man ny fått körkortet man kom ju ihåg själv vilken frihet det va. Kunna köra vart man vill, inte be om skjuts längre, tro jag förstår hur han känner det! Stort grattis min son och ta det lugnt i trafiken..

Nä vad detta inlägg egentligen skulle handla om är Glöggminglet jag va på igår. Det började ifjol med att en B bjöd in oss mitt i veckan på glögg och diverse godsaker hur det såg ut i fjol kan ni se här. I fjol va det hennes dotter som hade bakat diverse godsaker och så va det även i år. I år så hade hon gjort saffranskladdkaka (den är så god) och så nått som jag fastnade lite extra för Polkagrischeeskake, åh jisses amalia så god den va. Riktigt riktigt smaskig va den så jag rekommenderar er att testa. Tusen tack V för att du ställer dig och bakar till oss tanter och tack B för att jag fick komma, psst bokar plats nästa år igen.

Här kommer receptet på saffranskladdkakan


Saffranskladdkaka

2 1/2 dl strösocker
1  dl riven mandelmassa
2  dl vetemjöl
3 ägg
5 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
125 g smör
100 g vit choklad
1 påse saffran á 0,5 g 

Gör Så Här
Sätt ugnen på 200 grader (180 grader i varmluftsugn). Smöra/bröa en form med avtagbar botten. Smält smöret och låt chokladen smälta i smöret. Häll i saffranet. Blanda sedan ihop alla de torra ingredienserna, tillsätt smörblandningen och rör till sist ner äggen.
Häll smeten i formen.
Grädda i 30-35 minuter i mitten av ugnen. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig när den är klar! Serveras helst kall med en klick vispad grädde till

Och här är receptet på polkagrischeesekake

Polkagrischeesecake

Kexbotten
150 g smör
300 g digestivekex

Fyllning
600g g färskost, tex Philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1 dl strösocker
1 msk maizena
3 ägg
250 g vit choklad
1 dl hackade polkagrisar (till smeten)
2 dl hackade polkagrisar (till garnering)

Gör Så Här 
Smält smöret. Mixa eller mortla kakorna till ett fint pulver. 
Rör i det smälta smöret i kakpulvret. 
Tryck ut kexdegen i botten av en avlång bakform, cirka 30x40 centimeter.
 Grädda kexbotten i mitten av ugnen i 175grader, cirka 10 minuter. 
Vispa färskost och socker poröst. 
Rör i crème fraiche och maizena. Vispa i äggen, ett i taget.
 Finhacka den vita chokladen och smält den över vattenbad. 
Vispa i den  smälta chokladen och polkagrisarna i smeten och häll fyllningen i den förgräddade kexbotten. 
Grädda i nedre delen av ugnen i 175grader, cirka 30-35minuter. 
Får den för mycket färg är det bara att täcka över den med lite aluminiumfolie. Låt cheesecaken svalna i kylen över natten. 
Garnera med hackade polkagrisar.

Knäck i bakgrunden, saffranskladdkaka, hemmagjorda pepparkakor, fikonmarmelad och goa ostar
Tack B för en trevlig kväll och tack igen till dig V för att du bakat så himla många godsaker till oss, 
I Will Be Back!!

8 kommentarer:

veronnes sa...

Såg gott ut!

Vet du jag åt världens godaste tårta idag..sweet lord and his mother som man säger på franska..istället för grädde var det kletig maräng...jag ska be om receptet!

Amen.

veronnes sa...

Gratta din lille påg..på tal om min lille påg så ska han vara chafför till sn mamma imorgon..veronnes goes AW!!!

Hovkonditorn sa...

Grattis till sonen! Och kakorna låter så mumsiga!

malinns sa...

En milstolpe är avklarad för honom....Grattis grattis nu har du ständig chaufför :-)

Frostrosor sa...

Vilka goda recept du bjuder på!
Och grattis till sonen din!

Anonym sa...

Måste bara flika in att man med fördel kan halvera receptet på Polkagrischeescake´n. Den blir rätt mastig, utan att för den skull va för söt, så man behöver inte ta så stor bit.

Klart Växelhäxan ska va med nästa år, för jag räknar med att fortsätta med detta. =))

/Bodil

Anonym sa...

Tack bodil det låter tryggt, nästa år kanske jag kan bidra med nått i alla fall. Tycker det är en himla bra idé det där! kram på dig
Mvh Växelhäxan

Anonym sa...

Japp, då var det bestämt. Nästa år har jag en plats över på bordet, för en julgodis ala växelhäxan. =)