Leta i den här bloggen

fredag 20 januari 2012

Kolabakelser

Idag så fick mina kollegor smaka på kolabakelser och kakan gick verkligen hem, så himla god den va! Ni måste bara testa!

 
Bottnar:
100 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 ägg
1 dl vatten
Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl sirap
2 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält mattfett i en kastrull eller mikro. Låt det svalna. Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver och salt i en bunke. Häls smält matfett, ägg och vatten över mjölblandningen. Rör till en slät smet. Smöra och bröa formen. Häll smeten i formen.
Grädda kakan på galler i den nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Låt kakan svalna i formen. lägg upp den på en skärbräda och låt kallna. Diska ur formen som kakan bakats i!
Fyllningen:
Lägg 2 gelantinblad i blöt. Blanda 1 dl grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt blandingen koka häftigt ca 5 min. Smaksätt sedan fyllningen med vaniljsocker. Häll upp ca 1/4 av fyllningen i formen. Ta upp gelantinbladen ur vattnet och krama ur. Blanda i dom i kolasmeten och rör om. Låt smeten svalan. Vispa grädden fast och vänd ner den i fyllningen och låt stå i kylen i ca 20 minuter. Skär kakan i 3 bottnar. Lägg den första botten ovanpå fyllningen som du hällde i formen. Varva sedan fyllning och bottnar i formen. Sluta med en botten. Täck formen med plastfolie och låt stå i kylen i minst 1 tim och 30 minuter så att det får ta ihop. Skär upp i ca 10 bitar

Receptet kommer från masterkocken.se

1 kommentar:

Katarina sa...

Så god den ser ut!