Idag så fick mina kollegor smaka på kolabakelser och kakan gick verkligen hem, så himla god den va! Ni måste bara testa!
Bottnar:
100 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 ägg
1 dl vatten
Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl sirap
2 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält mattfett i en kastrull eller mikro. Låt det svalna. Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver och salt i en bunke. Häls smält matfett, ägg och vatten över mjölblandningen. Rör till en slät smet. Smöra och bröa formen. Häll smeten i formen.
Grädda kakan på galler i den nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Låt kakan svalna i formen. lägg upp den på en skärbräda och låt kallna. Diska ur formen som kakan bakats i!
Fyllningen:
Grädda kakan på galler i den nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Låt kakan svalna i formen. lägg upp den på en skärbräda och låt kallna. Diska ur formen som kakan bakats i!
Fyllningen:
Lägg 2 gelantinblad i blöt. Blanda 1 dl grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt blandingen koka häftigt ca 5 min. Smaksätt sedan fyllningen med vaniljsocker. Häll upp ca 1/4 av fyllningen i formen. Ta upp gelantinbladen ur vattnet och krama ur. Blanda i dom i kolasmeten och rör om. Låt smeten svalan. Vispa grädden fast och vänd ner den i fyllningen och låt stå i kylen i ca 20 minuter. Skär kakan i 3 bottnar. Lägg den första botten ovanpå fyllningen som du hällde i formen. Varva sedan fyllning och bottnar i formen. Sluta med en botten. Täck formen med plastfolie och låt stå i kylen i minst 1 tim och 30 minuter så att det får ta ihop. Skär upp i ca 10 bitar
Receptet kommer från masterkocken.se
Receptet kommer från masterkocken.se
1 kommentar:
Så god den ser ut!
Skicka en kommentar