Leta i den här bloggen

måndag 16 november 2009

Min dag idag


Vad är det för en dag? vad är det för en dag?
Jo det är ingen vanlig dag för det är min födelsedag, hurra, hurra, hurra..
Grattis till mig som fyller 37 år ung idag, tjohoo.
Min present till mig själv är att vara ledig idag och göra ingenting.
Ja ingenting och ingenting, jag ha vikit en tvätt, hängt upp en (som jag glömde igår kväll) och slängt in en ny, men det räknas ju inte är sånt som bara går av farten.
Nä dagen tänker jag ägna åt att klippa och klistra, oh så roligt.

Firade gjorde vi igår redan, bjöd på mat och här kommer receptet.

Norrlands gryta (15 pers)

4 Fläskfileèr
2 stora gula lökar
2 stora nävar torkade trattkantareller
1 dl messmör
4 msk fransk senap
ca 2 msk pepparmix (smaka av kom inte ihåg exakt hur mycket jag kryddade med)
5 dl creme fraiche
2 msk soya
5-8 dl grädde
salt, paprikakrydda
2 köttbuljongtärningar
vatten

Marinad
1 dl olja
2 msk soya
pepparmix
2 msk kalvfond
salt

Gör så här
Skiva och haka köttet i grytbitsstorlek. Blanda ihop marinaden och häll över köttet. Låt stå i kylskåpet i några timmar.



Blöt upp kantarellerna i lite vatten, obs häll inte bort vattnet.
Ta fram en stekgryta och lägg i en stork klick smör och fräs köttet.



Hacka löken och låt den fräsa med köttet. Häll över kryddorna och lägg i köttbuljongen. Slå på vatten så det täcker köttet och låt grytan stå och puttra i ca 1½-2 timmar (blev 2 timmar här). Stek i 2 grytor så det inte blir så trångt för köttet, vi vill ju ha plats för mycke grädde sen också, eller hur?
Häll i kantarellerna i grytan. Slå på grädden och creme fraichen och rör ut. Sen lägger du i övriga ingredienser och låt puttra i 30-40 minuter..


(bilden tog ja nu på morgonen så såsen hade ju tagit ihop, va visst lite för hungrig igår så jag glömde fota, sorry)

Till detta så serverade jag en variant av potatisbåtar/bakelser.
Här kommer receptet.

Potatisbollar
3-4 kg potatis
4 äggulor
100 gr philadelfiaost
50 gr smör
1-2 dl grädde
Persilja
Salt och peppar
300 gr riven ost

Gör så här
Skala och klyfta potatisen. Koka upp.
Pressa potatisen medans den är varm



Rör ihop äggulan och philosten (rör tills det inte är några klumpar) häll i potatisen.
Klicka över smöret och rör ut. Rör i grädden. Strö över osten och rör ihop.
Tanken va att jag skulle ha i 2 ask kantarellost, vilket jag tror hade blivit helt super gott men eftersom det inte fanns så blev det så här istället.

Klicka ut på bakplåtspapper och in i ugnen i ca 20 minuter tills moset fått färg.



Gästerna blev glada och nöjda, inga rester på tallrikarna och grytan tog nästan slut, 2 matlådor va det kvar...
Sen blev det kaffe och en liten morotskaka


Morotskaka

6 dl rivna morötter (finrivna)
4 dl socker
4 ägg
4 dl mjöl
2 dl matolja (raps eller majs)
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk bakpulver
1 tsk vanillinsocker

Frosting
90 gr smör
5 dl florsocker3 tsk vanillinsocker
100 g philadelfiaost

ugn: 150 gr i ca 1 timme

Gör så här
Vispa socker och ägg poröst. Blanda i matoljan (raps eller majs går också bra) vispa hela tiden.
Tillsätt övriga ingredienser, morötterna ska i sist.
Bred ut på bakplåtspapper i en långpanna ca 25X30 och ställ in i ugnen på 150 grader i 60 minuter.
Låt kakan svalna.
Rör ihop frostingen och bred på kakan när den ha svalnat..

Världens godaste morotskaka är detta, receptet kommer från min farmor..saftig och god..
Nä nu ska jag gå och scrappa lite..
Ha en super bra dag alla ni där ut, det ska jag ha..
Vi ses.

17 kommentarer:

veronnes sa...

hmm..jättemumsigt!
Jag gjorde planka i helgen hade köpt 3 fläskfiléer, givetvis 1 för mkt så jag tror att jag ska göra detta recept..lät ju skitgott!

Det var då fan vad snål du var med privata bilder. VÄLDIGT snål.

Hm, ha en bra födelsedag i alla fall.

Carro sa...

Ja må hon leva, Ja må hon leva, ja må hon leeeeeva uti hundrade år (8)
Grattis på födelsedagen & ha en fin fin dag :) Scrapping låter finemangs det .. Gör du julkorten själv (om du nu skickar några sådanna) ?

Gud så gott med Morotskaka föressten ! Må gott :) KRAM

Camilla K sa...

Grattis!!!
Hoppas du får en fortsatt härlig dag där hemma.

Nu blev jag sugen både på att laga din mat och att baka morotskaka!
//Camilla

Pinglan sa...

Grattis på födelsedagen! Hoppas du får en bra dag!
Den där grytan verkar god, måste provas någon gång!

Hanna sa...

Grattis på födelsedagen!!
Hoppas att du får en kanondag!!!

Tina sa...

Grattis på födelsedagen!...
Grytan såg väldigt mumsig ut....och även de förbjudna kakorna får det vattnas i munnen...snålvattnet rinner..
Ha en bra dag på din födelsedag!

Evelina sa...

Grattis på födelsedagen! Och vad gott allt lät och såg ut, som vanligt :) Hoppas du får en jätte bra dag, och att du har bättre väder än vad det är här nere i söder (dimma så man knappt ser handen framför sig).

Anonym sa...

HURRA, HURRA, HURRAAAAA!!!
Vill ha rapport om slutsumman av din enorma tur...

/K

Anonym sa...

_Ett ´jättestort grattis från oss i Bastubacken, hoppas att du har haft en skön dag och njutit.
kram Sara G.

Mia-En bondhustrus godispåse sa...

Grattis på födelsedagen =)

Karin/Rosa maränger sa...

Grattis!!

Ser väldigt gott ut!

I Nadjas kök sa...

Grattis i efterskott! Hipp hipp hurra!

Hallon & Blåbär sa...

Ett stort GRATTIS till världens bästa Växelhäxa. Och vilka godsaker ni firade med, allt låter verkligen så himla gott.

Ha en bra tisdag!

malinns sa...

Ola, Ola!
Ett spanskt grattis pa din fodelsedag

Brunetten sa...

GRATTIS på din födelsedag/Mvh Carola

Helena Ljunggren sa...

Grattis i efterskott! Den där morotskakan ser helt magiskt god ut!!

Anna sa...

Ett stort GRATTIS i efterskott! Verkar som du hade en fin dag, grytan låter fantastiskt god! Kram Anna