Leta i den här bloggen

fredag 12 augusti 2016

Bröd till buffe eller Kräftkalas!

 
Muffins med västerbottensost och kantareller
 
2½ dl kantareller
smör till stekning
salt
5 dl vetemjöl special/manitouba vetemjöl
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver 
1 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
2 ägg 
2½ dl mjölk
1 dl rapsolja
2 dl västerbottensost
2 msk hackad gräslök

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Fräs kantarellerna i en stekpanna men en klick smör till vätskan ha försvunnit. Ska bli ca 1 dl kvar av kantarellerna. Blanda ihop mjölet, bakpulver, havregryn, salt och peppar. Blanda i ägg och mjölk under omrörning rör tills det är en slät smet. Blanda olja, gräslök, vb-ost och kantarellerna. Häll upp smeten i 12 muffinsformar. Mina köpte jag på ica och då va det mellan storlek. Ställ in i ugnen i ca 12 minuter. Servera dom kall eller ljummen.

Känns som jag upprepar mig hela tiden men detta va också ett himla gott recept som är klart värt att pröva.
Detta hittade jag på http://www.icakuriren.se/


Focaccia med rödlök och parmesan

0,5 hackad rödlök
1 msk olivolja
1 krm timjan
0,5 tsk salt
25 g jäst
3 dl vatten
1 msk olivolja
1 dl parmesan
2 dl durumvete 
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt

Gör så här
Finhacka löken och fräs i olja. Krydda med timjan. Rör ut jästen i ljummet vatten (37grader). Blanda ner 1 msk olivolja, parmesan samt lök och durumvetemjöl. Arbeta ned vetemjölet. Obs! det ska vara en ganska lös deg. Täck med duk och jäs i ca 40 minuter. Häll upp degen i en smord form 20x30 cm och tryck ut försiktigt. Jäs i ca 30 minuter. Ställ ugnen på 200 grader. Gör djupa hål med fingret i degen och strö flingsalt och olivolja över degen. Ställ in brödet i ugnen i ca 30 minuter.

Detta bröd får ett stort stort plus, tycker det va mega jättegott.
Receptet hittade jag på  http://www.alltommat.se




Västerbottenbröd
½ pkt jäst
6 dl vatten
2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
Ca 1½ liter vetemjöl special

Fyllning:
200 g västerbottenost
1-2 vitlöksklyftor
10-12 gröna oliver 

Gör så här
Smörj två avlånga formar, ca 1½ liter, lätt. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Tillsätt oljan. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig.

Tillsätt resten av degvätskan, salt, socker och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.

Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda in resten av mjölet. Arbeta degen tills den är smidig. Dela degen i två delar. Platta ut varje del till en rektangel, lika lång som formen.

Rulla ihop degplattorna. Lägg dem med skarven nedåt i de smorda formarna. Låt rullarna jäsa övertäckta ca 30 minuter.

Gör fyllningen. Riv osten, finhacka vitlöken och grovhacka oliverna. Blanda allt.

Använd en vass kniv och gör två längsgående snitt i varje bröd, ca 2 cm djupa. Tryck ner fyllningen i skårorna. Låt de fyllda bröden jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda bröden på galler i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Flytta upp gallret en fals. Grädda bröden ytterligare 15 minuter.

Låt formarna stå en stund på galler. Stjälp upp bröden. Låt dem kallna under 
bakduk.


Vridna oliv och tomatbaguetter

25 g jäst
5 dl vatten
1,5 tsk salt
2 msk olivolja (jag hade raps)
1 msk oregano
2 pressade vitlöksklyftor
13 dl vetemjöl special
1 dl hackade soltorkade tomater i marinad
1 dl hackade svarta oliver

Gör så här:
Smula ned jästen i en bunke och rör ut i 37 gradigt vatten. Tillsätt salt, olivolja, oregano, vitlök och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en slät deg (jag använder hushållsassistenten). Häll i oliver och tomater och kör runt så det få blanda sig med degen. Degen ska sedan jäsa i ca 1 timme under bakduk. Häll upp degen på ett mjölat bord (knåda den inte) dela i fyra delar. Forma degen till vridna baguetter. Lägg baguetterna på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa i ca 30 minuter under duk. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda baguetterna i ca 15 minuter..
VÄLDIGT GODA BAGUETTER!!




Baugetter

4 st
Ingredienser:
2 dl vatten
25 g jäst
3 dl naturell youghurt (jag hade fil)
2 tsk salt
1 tsk socker
Drygt 1 l vetemjöl

Gör så här:
Värm vattnet till 37 grader och rör ut jästen däri. Blanda ner youghurt, salt, socker och 1 l mjöl. Arbeta degen länge, 10 min ger ett segt och godare bröd. Låt jäsa 2 tim.

Knåda och dela i 4 delar. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs. Baka ut genom att rulla ut längder och sedan tvinna dem lite. Jäs ytterligare i 30 min på plåten.

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 min.

Inga kommentarer: