Kall räkpaj
200-300 g räkor
125 g vitlöksost
2 dl ost
2 ägg
1 burk crème fraiche, 2 dl
1-2 msk dill
Pajdeg:
2 3/4 dl vetemjöl
1 krm salt
90g smör
½ dl vatten
Gör så här
Kör i hop degen i matberedaren. Tryck ut i pajformen. Låt vila i ca 30 min svalt.
Grädda 15min i 175 grader
Häll sedan i räkorna i pajskalet. Spara några räkor till garnering.
Blanda ihop övriga ingredienser. Häll blandningen över räkorna, strö ev lite ost på. Grädda 25 min i 175grader
Garnera med räkor och lite dill.
Denna paj tål också att visa receptet på igen då den är försvinnande god
Räksalladspaj
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
1-2 msk vatten
Gräddas färdigt i 200-225 grader varm ugn i ca 10 minuter
Låt pajskalet bli helt kallt.
Fyllning
200 g philadelphiaost naturell
2 dl creme fraiche
1 burk röd stenbitsrom
1/2 ask fryst gräslök
300 g skalade räkor
1/2 gurka
citron
sallad
dill
Gör så här
Blanda ost, creme fraiche, rom och gräslök.
Lägg salladsblad i det kalla pajskalet.
Bred ut ostkrämen.
Fördela räkorna över pajen
Garnera med gurkskivor, citron och dill.
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
1-2 msk vatten
Gräddas färdigt i 200-225 grader varm ugn i ca 10 minuter
Låt pajskalet bli helt kallt.
Fyllning
200 g philadelphiaost naturell
2 dl creme fraiche
1 burk röd stenbitsrom
1/2 ask fryst gräslök
300 g skalade räkor
1/2 gurka
citron
sallad
dill
Gör så här
Blanda ost, creme fraiche, rom och gräslök.
Lägg salladsblad i det kalla pajskalet.
Bred ut ostkrämen.
Fördela räkorna över pajen
Garnera med gurkskivor, citron och dill.
Västerbottensost paj är väl nästan ett måste på kräftbordet i alla fall så ha det blivit så här hos oss.
Här kommer receptet!
Västerbottensost paj med creme fraiche täcke
Pajdeg
125 g smör
3 dl mjöl
1 msk vatten
Fyllning
150 g riven västerbottens ost
3 st ägg
2 dl grädde
1 krm svartpeppar
1 dl creme fraiche
50 g löjrom/röd caviar
dill, gräslök
salt och peppar
Gör så här
Blanda ingredienserna till pajdegen i en matberedare och kör tills degen har tagit ihop. Tryck ut i en pajform och nagga degen i botten. Ställ in i ugnen på 225 grader i 10 minuter. Vispa samman ägg och grädde, smaka av med svartpeppar. Lägg osten i pajformen och häll över äggblandningen. Grädda pajen i ugnen i ca 20 minuter tills den stelnat. Låt svalna. Rör ihop creme fraiche, rom, dill, gräslök, salt och peppar. Bre ut blandningen över pajen och servera till kräftorna.
Chorizopaj med fetaost
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
1 ägg
Fyllning
150 g kryddade korvar ex chorizo
1 hackad gul lök
2 tomater som du tärnar
100 g tärnad fetaost
1 dl riven ost
peppar
3 ägg
3 dl grädde
Gör så här
Blanda vatten smör och i ägg i matberedaren och kör tills det är en jämn och klumpfri smet. Tryck ut degen i en pajform. Ställ in i kylskåpet i ca 10 minuter. Nagga botten och förgrädda i 7-8 minuter på 200 grader.
Hacka korven i mindre bitar. Lägg en klick smör i stekpannan. Bryn korven och löken, häll i en liten snutt grädde som få koka ihop med korven. Lägg korvfräset i botten på pajskalet, sen dom tärnade tomaterna, fetaosten och riven ost. Vispa ihop grädden och äggen peppra lite. Häll över fyllningen. Ställ in i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30-40 minuter. Servera med sallad eller på buffebordet eller till kräftorna.
Kräftstjärts och mangopaj
ca 6 pers
1 smördegsrulle
Fyllning
1 dm Hackad purjo (den vita delen)
200 g philadelfiaost (gärna smaksatt)
2 dl creme fraiche
salt, peppar
Garnering
1 brk kräftstjärtar
½ brk cocktailtomater
1 tärnad mango (eller 1 brk)
dillfrön
machesallad
Gör så här
Grädda pajskalet i 225 grader i ca 10 minuter (nagga botten)
Blanda den hackade purjolöken (vita delen), philost, creme fraiche, salt och peppar. Bred ut röran idet avsvalnande pajskalet. Dela i 6 bitar.Lägg på sallad, tomater i halvor, kräftstjärtar, mangon och strö över dillfrön..
Skagenpaj
Pajdeg
125 g smör
3 dl mjöl
2-3 msk vatten
Fyllning
250 g kesella
1 dl majonäs
3 dl vispgrädde (vispad)
4-5 dl räkor
1 brk röd stenbitsrom
1 dl finklippt dill
2 krm salt
1 krm vitpeppar
Gör så här
Blanda ihop pajdegen i matberedaren och kör runt tills degen är slät och klumpfri. Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut pajdegen i formen och ställ i frysen i 5 min. Ställ in i ugnen och grädda tills det fått färg ca 15 min. Ingredienerna till fyllningen blandar du ihop och lägger i det avsvalnade pajskalet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar