Leta i den här bloggen

torsdag 7 januari 2010

Glace au four

Här kommer en av de två efterrätter som min mamma bjöd på i lördags när vi va där och åt middag.
En gammal klassiker




Glace au four

1 sockerkaksbotten
½ liter vaniljglass
färska eller frysa jordgubbar
3 äggvitor
3 msk socker

Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa äggvitan till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget.
Skär ut sockerkaksbotten så den är lika stor som glassblocket.
Lägg sockerkaksbotten på ett ugnssäkertfat sen glassen på det och strö över jordgubbarna (om du använder frysta så låt dom rinna av först) och sist så spritsa eller bre ut marängsmeten.
Gratinera i 4-5 minuter tills den fått färg och servera på en gång..




Här kan du läsa lite kuriosa om rätten glace au four

2 kommentarer:

Pinglan sa...

Ja, Glace au four är verkligen en gammal klassiker. Det var länge sedan jag gjorde det.Vet att det var väldigt poppis på 80-talet. Synd att man glömmer bort en sådan "goding" - kanske dags att damma av receptet snart.

Anonym sa...

Hej!
Den 20 januari kl 20.00 börjar ”Landet brunsås” i SVT2, ett program för dig som äter. Varför äter vi svenskar som vi gör? Programledarna Henrik Schyffert, Erik Haag och matskribenten Lotta Lundgren söker efter svaren i vår egen kulturhistoria, i omvärldens influenser och i trenderna som påverkar vad vi ställer fram på middagsbordet. Experter i programmet är Mats-Eric Nilsson och Richard Tellström.
Om du vill titta på programmet i förväg mejla magdalena.lofstrom@svt.se så skickar jag dig en länk där du kan titta. Vänliga hälsningar Magdalena