Leta i den här bloggen

torsdag 7 januari 2010

Stek till middag

Porterstek är nått jag har funderat på att göra väldigt länge och idag va det dags.
Rensade lite i min receptpärm för jag vet att nånstans där i så skulle det finnas ett recept på porterstek.
Efter mycket letande (och man fastnar ju så lätt i andra recept) så dök det upp.

Här kommer receptet.

Porterstek
4-6 pers

1, 2 kilo benfritt nötkött fransyska eller rostbiff (jag hade älgkött)
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 flaska porter
1 dl outspädd svart vinbärssaft
½ dl kinesisk soya
2 köttbuljongtärningar
1 tsk timjan
8 enbär
6 svartpepparkorn
vatten

Sås
5 dl kokspad
2½ msk vetemjöl
2 dl grädde

Gör så här
Stick in en köttermometer i steken, låt spetsen hamna mitt i den tjockaste delen.



Skär löken i klyftor och skiva vitlöksklyftan.
Lägg köttet i en stekgryta. Häll därefter på portern, saften, sojan, löken, vitlöken, buljongtärningarna och kryddorna.



Fyll på med vatten så att det precis täcker kötten. Sjud sakta under lock till termometern visar 70 grader och köttet är mört (ca 1,5-2 timmar)
Ta grytan från plattan.
Låt köttet ligga och dra i spadet i ca 20 minuter.
Ta upp steken och låt den vila inlindad i aluminiumfolie.
Sila spadet och häll upp 5 dl i grytan. Red såsen med mjölet utrört i grädden. Låt koka sakta i ca 5 minuter.
Skär köttet i skivor och servera med kokt potatis och grönsaker.



Då till den stora frågan, vad tyckte familjen???
Ja alla va helt överrens med att såsen va helt underbart god.
Köttet hade kunnat smaka lite mera, gott va det men lite besviken blev vi nog allt.
Jag krossade ju inte enbären och svartpepparkornen så det kanske va det som gjorde det.
Sen så skulle jag nog vilja att steken fick ligga och dra i spadet lite längre än 20 minuter.

Så till nästa gång, krossa kryddorna och låt köttet dra i spadet lite längre.

I morgon fredag så ska vi åka in till stora staden och se Avatar på bio med dottern..
På återhörande.

9 kommentarer:

Pinglan sa...

Hej!
Porter är ju så gott! Spännande med Avatar, den vill sonen också se. Själv har jag planer på att se Luftslottet som spränges någon dag. har du sett den?
Ha en bra kväll!
/Pinglan

I Nadjas kök sa...

Så gott med Porterstek! Det var verkligen länge sedan. När det gäller din kommentar om soppor så ska du absolut prova på och göra mexikansoppa. Jag har en variant som smakar "Tex Mex" med korv i, jättegod. Och lättare och snabbare mat finns det inte. Klarar du att göra Porterstek så klarar du av att göra soppa :D

Kram Nadja

Tina sa...

Ja gud portersteken är ju så gott, jag brukar göra min i lergrytan den blir så saftig o god även med älg som ibland kan tyckas bli torr o trist.....men såsen skulla jag nästan kunna äta mig mätt på :P

Remsan sa...

Håller med! Porterstek är så gott, ffa såsen som jag tycker brukar bli så god att man kan äta den med sked ;-)

Helena Ljunggren sa...

Sådär ska en stek se ut. Guu så gott!

Anna sa...

Mmm låter underbart gott. jag älskar stek! Ha en trevlig helg! Kram Anna

Anonym sa...

Porterstek är lätt en av mina favoriträtter!! Hela familjen ääälskar när jag gör mig till och lagar den. Blir ca 4 ggr per år..synd nog. Personligen så får jag alltid lägga band på mig själv för att inte dricka såsen i glas...
veronnes

Veronica sa...

Jag brukar koka portersteken dagen före och låta den kallna i buljongen. Sen tar jag upp den, torkar av den lite och virar in i plast- eller aluminiumfolie till dagen därpå.

Då skivar jag upp den och serverar den kall (som man gör med tjälknöl) och så gör jag god sås på portersky + vispgrädde och kokt potatis till. Brukar även koka morötter eller brysselkål.

Det tycker jag blir jättegott iaf :-)

I mitt recept är det mer vitlök och köttbuljong brukar jag sätta i 3-4 st tärningar. Använder inga enbär.

Anonym sa...

Hej!

Vi brukar ocksa göra denna rätt fast istället för stek, sa gör vi grytbitar av älgen, ca 2x2cm, som lägges raa i kokande spad. Lat puttra 3 timmar.
Blir mjukt som smör och köttet far en massa smak!
Tack för en bra blogg!