Leta i den här bloggen

torsdag 3 april 2014

Hälsobröd med frön och rågkross

Frukostmöte skulle vi ha på jobbet och jag tog på mig att baka bröd till detta. Eftersom mina kollegor tycker om bröd med en massa frön i så gav jag mig ut och letade nya recept och detta va vad jag hittade! Själv är jag inte så förtjust i sådant här bröd men men man lär så länge man lever.. Här kommer receptet!
Hälsobröd med frön och rågkross


1 dl solrosfrö
1 dl linfrö
1 dl russin eller aprikoser i små bitar
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl grovt rågmjöl (jag hade vanligt rågmjöl)
2 msk kummin
1 msk salt
4 dl kokhett vatten

Dag 2
50 g jäst
3 dl ljummet vatten
11 dl vetemjöl

Gör så här
Blanda solrosfrö, linfrö, russin, vetekross, rågkross, rågmjöl, kummin och salt. Häll det kokande vattnet över. Täck med ett lock eller med plast och låt stå över natten eller i minst 5 timmar i rumstemperatur.. 

Dag 2
Smula jästen och blanda med ljummet vatten. Rör tills jästen löser sig. Blanda jästvattnet med degen från dag 1. Tillsätt 11 dl vetemjöl och blanda i assistenten till en kladdig deg. Låt jäsa i 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela degen i två delar och fös ihop (knåda inte i onödan) till två limpor på bakplåtspapper eller lägg i två papprade brödformar. Låt jäsa i 20 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Om du använder bakformar så lägg till 15 minuters gräddningstid. Låt limporna svalna innan det skärs upp. Brödet går utmärkt att frysa.

Receptet kommer från icakuriren.se

Detta bröd bjöd jag mina arbetskollegor på och dom ger tummen upp!


Inga kommentarer: