Leta i den här bloggen

tisdag 14 februari 2012

Frysen tom!

Ja vad gör man när frysen gapar tom på bröd, jo det är bara att ställa sig och slänga ihop en deg eller två!
Idag så blev det farin frallor och vanliga thekakor som jag bakat många gånger tidigare vid det här laget. Lägger upp recepten här igen om ni vill testa!


Farin Frallor  
ca 15 st

1 pkt jäst
50 g Smör
5 dl Mjölk
1 dl Farinsocker
1 msk Ljus sirap
8-10 dl Vetemjöl
1 krm Salt
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Smula ned jästen i degbunken och häll i mjölken och lös upp jästen. Häll i resten av ingredienserna och låt hushållsassistenten jobba i ca 5 min.
Jäs degen i ca 1½-2 timmar. Ta upp degen på bakbordet och dela degen i 15 bitar. Forma till ovala eller runda bullar/thekakor.
Lägg på plåt och direkt in i ugnen i ca 10 min.

Thekakor
ca 36 st 

100 g smör
4 dl vatten
6 dl mjölk
2 pkt jäst
1-2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret och blanda i mjölk och vatten.
Värm till 37 grader (fingervarmt).
Smula jästen i en bunke, häll över degspadet. Rör runt så jästen löser upp.  Häll i salt och mjöl och kör runt i assistenten till degen ser slät och fin ut..
Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Häll upp degen och baka ut till runda kakor och lägg dom på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa i ca 20 minuter. Nagga och sen in i ugnen i ca 12-15 minuter. 

 Nu avslutar vi kvällen med en sådan  här!


1 kommentar:

Frostrosor sa...

Vilka gottigheter! Härligt med brödrecept! Såna kan man aldrig få för många av!