Leta i den här bloggen

lördag 17 januari 2015

Nytt land å nya møjligheter men vi børjar med lite brødbak!

Nytt år å nya møjligheter! Hær så har det blivit stora førændringar. Ha flyttat 60 mil bort till ett annat land. Læmnat den fasta och trygga lilla kommun jag bodde i å slængt mig ut i det okænda. Kænns dock vældigt bra.
Bor nu mera i norge och søker jobb før fulla muggar. Ber till gud att det finns nån hær som vill ge mig en chans, bli lite tråkigt annars å gå hemma å stæda och baka hela tiden.. 

En sådan hær gång ær det skønt att tekniken gått så långt fram så man kan chatta eller skypea med sina barn var och varannan dag! man få ju ændå følja med i deras vardag och det kænns skønt nær man ær 60 mil bort!

Gubben han ær på jobb så jag hade så lite å gøra så jag bakade lite grann! 

Med denna utsikt så går bakningen som på ræls!


Hær kommer bilder och recept på dagens bakning.



Vi børjar med rost´n toast som ær en himla god rost franska!


Rost Franska


50 gr smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
2-3 msk socker
1 ägg
15-16 dl vetemjöl



Garnering: vallmofrön eller sesamfrön ( glömde visst jag bort)



Gör så här

Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader.
Smula jästen i en degbunke och häll över degspadet. Blanda i övriga ingredienser.
Jäs i 30 minuter.
Häll ut degen på bakbordet och dela den i 4 delar.
Tvinna ihop 2 och 2 och lægg i en avlång sockerkaksform eller på plåten med bakplåtspapper. Jäs i 30 minuter.
Pensla brödet med vatten och grädda i nedre delen av ugnen i 200-225 grader i ca 30 minuter..




Thekakor


100 g smör
4 dl vatten
6 dl mjölk
2 pkt jäst
1-2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl



Gör så här



Smält smöret. Häll i vattnet och mjölken och värm till 37 grader..
Smula jästen i degbunken och häll över degspadet. Blanda i övriga ingredienser..
Jäs i ca 30 minuter eller tills degen har blivit dubbelt så stor..
Baka ut till runda thekakor och lägg på plåt. Låt jäsa i ca 10 -20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader..Ställ in thekakorna i ugnen i ca 12-15 minuter beroende på ugnen..
Pensla med vatten när du har tagit ut thekakorna ur ugnen och låt svalna under bakduk..

Bullar med vaniljfyllning!

150 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 ½ dl socker
2 tsk kardemumma
1,3 l vetemjöl


Fyllde med
smør 
socker
vaniljkræm/marsankræm

Gör så här
Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader.
Smula ned jästen i en bunke och häll i degspadet. Blanda i resten kör runt i hushållsassistenten.
Låt jäsa i 30 minuter eller tills degen är dubbelt så stor..
Häll upp degen på bordet och dela i 3 delar! Kavla ut och bred på smør, strø øver socker och bred på kræmen. Rulla ihop och dela i mindre bitar och lægg  upp på en bakpappersklæddplåt. Vispa upp ett ægg å pensla på bullarna. Strø øver pærlsocker och låt jæsa i ca 20 minuter. Værm upp ugnen till 225 grader och stæll in bullarna i 5-8 minuter beroende på ugn. 



Det va allt før denna gång.. Ha det!

Inga kommentarer: