Leta i den här bloggen

söndag 23 januari 2011

Chokladpäronpaj


Chokladpäronpaj

Deg
knappt 2 dl vetemjöl
½  krm salt
2 msk socker
1 1/4 dl smör
1 äggula
1 msk pressad citron

Fyllning:
115 g mörk blockchoklad
4 päron
1 1/4 dl kaffegrädde
1 ägg+ 1 äggula
½ tsk mandelextrakt
3 msk socker

Gör så här
Häll ned alla ingredienser till degen i matberedaren och kör tills degen har blandats och är klumpfri. Forma degen till en boll och svep in den i plastfolie. Låt vila kallt i ca 30 minuter.
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord eller på en plastfilm och klä en pajform med löstagbar botten ca 25 cm i diameter med degen. Strö ut den rivna chokladen på pajbotten. Skala päronen och dela dem på längden och kärna ur dem. Skiva päronhalvorna tunt som solfjädrar och bred ut dem lite. Lyft upp halvorna med hjälp av en stekspade och lägg dem snyggt i pajskalet. Vispa samman grädde, ägg, äggula och mandelextrakt. Häll blandningen över päronen i pajskalet. Strö socker över pajen.
Grädda i 200 grader i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 180 grader och grädda i ytterligare 20 minuter till päronen börjar bli karamelliserade och fyllningen precis stelnat. Tag ut ur ugnen och servera.

Ja detta va den 3:dje av  av efterrätterna på nyår.Den fjärde va en helt vanlig fruktsallad. Gubben ville absolute ha päron i efterrätten och jag hittade detta i en chokladbok som jag hade.
Inte så tokigt recept och kul med nått nytt.

Inga kommentarer: