Leta i den här bloggen

söndag 2 september 2012

Så plötsligt händer det!!

Hej på er!
Det va ett tag sen sist, men nu har jag dock testat något som blev himla gott! Detta är nått som jag surrat om lite nu och då men det ha som aldrig blivit att vi lagat det av nån anledning.
Hade tänkt testa de nu i sommar då vi va i stugan men det blev inte heller! Annars så tro jag att det hade passat bra att tillaga på muurikkan.
I alla fulla fall så kan man ju undrar vad det är jag pratar om som är så försvinnande gott!!  JO här kommer det................
 


LANGOS ha tagit sig in i vårt hem och jag misstänker att det är nog inte sista gången som vi tillagar detta! Sablar i gatan så gott det va, inte speciellt märkvärdigt heller att slänga ihop, gick på ett nafs..Friterade gjorde jag i woken två och två åt gången så det gick galant. Här kommer bilder och recept, håll till godo!
 
Langos
ca 16 st
 
25 g jäst
3 dl vatten
1 stor kokt potatis
1 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl special
ca mjöl till utbakningen
1 liter majsolja till friteringen
 
Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten och blanda ned övriga ingredienser. Arbeta ihop till en slät blank och lös deg. Låt jäsa i 35-40 minuter. La upp langos degen på ett mjölat bakbord och arbeta in lite mera mjöl och dela degen i 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler ca 15 cm långa. Låt jäsa ca 10 minuter på väl mjölat bakplåtspapper.
Häll 3-4 cm olja i en tjockbottnad panna eller stor kastrull ( jag använde woken)och låt den bli het.
Testa om oljan är tillräckligt varm genom att slänga ned en liten franskbit: OM den blir brun och fin snabbt så kan du böra fritera langosbröden! Fritera dom i oljan tills dom fått bli lite gyllengul, nån minut på varje sida. Lägg upp dom på ett galler med hushållspapper så dom få rinna av lite.
 
Sen hade jag dessa tillbehör till.
 
 
Riven ost, norrglimt använde jag
hackad röd lök
räkor
rom
gurka
tomater
creme fraiche kryddat med persillade! (vad annars)
 
 
 
Feta ost
knaperstekt bacon
hamburgerkött
gurka
tomater
riven ost, norrglimt
osså cf kryddad med persillade
och vanlig cf okryddad..
 
 
Ja ni anar att detta fick toppbetyg här hemma? Gästerna gjorde också tummen upp. Sen så for vi på värdshuset och skulle äta middag vid halv åtta  och jag va väl inte så hungrig kanske. Kan ju vart så att jag tog en langos för mycket!!
Receptet hittade jag på receptfavoriter.se
 
 
Måste tipsa om detta vin också, sagolikt gott va det
 
 
r är beställningsnr på systembolaget.
På vingruppen hittar ni mer info att läsa om vinet, klicka här

7 kommentarer:

Katarina sa...

Det låter gott! Jag tror att jag har aldrig smakat på langos!

Växelhäxan från norrland sa...

Då måste du testa det va supergott!

Anonym sa...

Du..när vi var på SRF så var det första gången jag smakade på denna fettdrypande supergoda maträtt. Så gott!

Så jag tackar för receptet..

I de vi åt så var det gräddfil..vilket jag tror blir godare men man äter ju vad man vill på.

Langos i våra hjärtan!

Erika Skogly sa...

Jisses, så gott! Wookade du inne eller ute? Blev sååå sugen på langos nu!

Karin W sa...

Jamen då är det nog dags för mig att testa också, har ett recept som ligger här men ditt såg bättre ut med potatisen!
Ha det fint/Karin

Växelhäxan från norrland sa...

Wokade inne men hade tänkt va ute och använda muurikkan!

Anonym sa...

Helt fantastisk god langos. Man får tacka så mycket för receptet. :)