Leta i den här bloggen

onsdag 19 augusti 2009

Blåbärstips

Blåbärsbullar



75 gram smör
2 dl mjölk
½ pkt jäst
0,5 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk kardemummakärnor (lätt stött)
ca 7 dl vetemjöl

Fyllning
4 dl blåbär
1 dl strösocker
1 ägg tills pensling

Gör så här
Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader.
Smula sönder jästen i en skål. Häll i mjölken och rör tills jästen löst sig. Blanda i socker, salt och kardemumma. Häll i mjölet lite i sänder och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen lätt och dela den i 6 lika stora delar. Kavla ut varje del till en tallriksstor rund platta.
Lägg ett par matskedar blåbär i mitten och sockra lätt. Vik upp kanterna runtom men lämna öppet för bären. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö på lite socker. Grädda 10-12 minuter tills degen fått fin färg. Låt svalna på bakgaller.
Servera gärna dom lite ljumma med antingen lite vaniljglass eller vaniljsås
Receptet kommer från tasteline

2 kommentarer:

Frostrosor sa...

Mumsfilibabba!

bakmammorna sa...

å låter som något helt i min smak!