Leta i den här bloggen

söndag 30 januari 2011

Söndagssteken

 Söndag efter nyår så fick jag för mig att jag skulle bjuda svärföräldrarna på middag.
Vi har nästan inte hunnit träffas nått i jul mycket pga att min gubbe varit sjuk men nu så va det dags.
Köttet blev helt perfekt enligt min mening, när jag skar upp det så höll det nästan inte ihop..mums

Detta bjöd jag på


Kalvstek med enbär och äppeljuice

ca 1,5 kg kalvstek
10 krossade enbär
1 msk salt
2 tsk fem lökar (krydda som finns på borgebykryddgård)
3 msk äppeljuice
2 msk kalvfond
1 krm svartpeppar

Sås
4 dl sky
4 dl grädde
100 g förvällda kantareller 
2 stora banancharlottenlökar


Potatisgratäng
1,5 kg skalade och skivade potatisar
2 stora morötter
1 stor gul lök
200 g philadelfiaost med vitlök och örter
4 dl grädde
2 dl mjölk

Gör så här
Putsa kalvsteken och stek den i stekpannan med en klick smör tills den fått färg runt om. Lägg ned steken i en stekgryta och slå över vatten så att det nästan täcker steken. Blanda kryddorna, juice och fond och häll i stekgrytan. Låt puttra i ca 3- 4 timmar ( min stek va fryst när jag la i den i stekgrytan).Ta upp steken och låt den vila i folie. Sila skyn.Skiva upp och lägg på ett fat.

Såsen: 
Skala och hacka löken. Stek löken och kantarellerna med en klick smör i en kastrull tills löken är mjuk och vattnet från kantarellerna kokat bort.  Häll i övriga ingredienser till såsen och koka upp red ev av med lite maizenamjöl om du vill ha såsen tjockare. 



Potatisgratängen
Skala och skiva potatisen och morötterna. Skiva löken. Blanda grädde, mjölken och philadelfiaosten och vispa klumpfri. Varva potatis, morötter och lök i formen och salta mellan varven. Häll över gräddblandningen. Ställ in i ugnen i ca 40-60 minuter på 225 grader, täck med folie när gratängen fått lite färg.

Servera med sallad och rönnbärsgele.

.

Familjens smakpanel är glad och nöjd nästan inga invändningar, ja förrutom svampen då men den va ju stor nog så att tonåringarna såg den..









3 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Vilket bra recept på kalvstek, det snor vi till nästa gång vi ska ha det!

Anna sa...

EXAKT så vill jag också att köttet ska vara, trilla itu, MUMS!

Anonym sa...

Måndag hela veckan vill jag påminna mig om att det finns en film som heter..men sweet lord of mercy..UPPDATERA kvinna!
Har sett söndagssteken rätt länge nu!

Vi ska åka skoter i Bjur (som snaronga säger)..vad gör ni?

//veronnes