Leta i den här bloggen

måndag 5 december 2016

Saffransknutar!

Hej på er!
Här så har det pyntats å hängts upp julbelysning ute så nu lyser vi upp hela klungset.... Skulle gärna gjort lite mera ute men det få duga för denna gång!

Jag har också bakat lite saffrans bullar och det fick bli ett nytt recept denna gång med en smörfyllning i!
Tycker själv att dom blev väldigt goda å receptet är värt att testa så jag tänkte spara det här!


Saffransknutar med vanilj
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran
1 dl socker
1 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör

Gör så här

Värm mjölken till ca 35-37 grader. Smula ned jästen i en bunke och rør ut den med mjölken.
Mortla saffran med lite av sockret och blanda resten av sockret, salt och vetemjöl i vätskan.
Arbeta in det mjuka smöret i degen ca 5 min med maskin eller ca 10 min för hand.

Täck øver bunken och låt degen jäsa i 30 minuter. Medan degen jäser så blandar du till fyllningen.
Fyllning:
200 g rumsvarmt smör 
1 dl vaniljsocker
1 dl florsocker
Sen kavlar du ut degen till en stor rektangel på ett lätt mjölat bakbord! Bred på fyllningen och vik ihop långsida mot långsida. Skär sedan ca 24 strimlor av degen.. Tvinna en remsa så det blir som en korkskruv å snurra ihop den sen till en boll!
Lägg bullarna på en plåt md bakplåtspapper. Jäs övertäckt i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bullarna i 8-10 minuter i mitten av ugnen.Gør under tiden socker lösningen som du ska pensla bullarna med nær du tar ut dom! 

Pensling
1 dl vatten
1 dl socker 
Strö över pärlsocker...
Koka upp vatten å socker tills sockret har løst sig.
Pensla bullarna direkt du tar ut dom från ugnen! Strö över pärlsocker!
Ljuvligt goda blev dessa bullar! 
Så här ser det ut hos oss nu till jul!