Leta i den här bloggen

söndag 8 april 2012

Påsklördag!

Igår så hade vi främmande och jag hade gjort i ordning en liten förrätts tallrik med lite olika små röror. Vad sägs om gubbröra, räkor i glas med sweet chilisås och dillsås, gubbröra med kallrökt lax, lite sill, klassiska ägget och en laxbit!
Det va så himla gott!

Här kommer recepten


Gubbröra

1 brk ansjovisfilé (mellan burken) 
4 hård kokta ägg
1 fint hackad röd lök
1,5 dl gräddfil
0,5 dl dill
1 msk kaviar

Gör så här
Hacka ägg, lök och ansjovis. Blanda alla ingredienser i en bunke och ställ i kylen. Servera i snapsglas med en bit knäckebröd!


Gubbröra med kallrökt lax

150 g kallrökt lax
ca 10 skivor smörgås gurka
2 hård kokta ägg
2 kokta potatisar
0,5 dl gräslök
0,5 dl creme fraiche
Salt, vitpeppar
garnera med röd rom

Gör så här
Hacka ägg, lax, potatis i mindre bitar. Blanda ihop allt i en skål och rör om!
Servera i antingen snapsglas med en bit knäckebröd eller på mörkt mjukt bröd ex kavring med en klick rom eller fin crisp orginal..


Räkor i glas
Räcker till 6 snapsglas
Dillröra
1 dl creme fraiche
½ msk majonäs
½ tsk pressad citron
½ msk dill
½ krm citronpeppar
1 krm salt

Sweet chiliröra
1 dl creme fraiche
½ msk majonäs
0,25 dl Thai sweet chilisås
1 krm salt

Gör så här
Blanda ihop rörona i var sin skål. Sen ska detta också serveras i snapsglas men du varvar rörorna i glaset och hänger på några räkor ca 5 st som man kan doppa i röran sen!

Till middag så blev det grillad fläskfile  och potatisgratäng. Vi hade också trätt upp körsbärstomater, champinjoner och lök på var sitt spett och grillat till. Sen så påminde dottern mig i sista minuten om vitlöksbröden som skulle in i ugnen!
Ja hm, när vi hade satt oss ned och skulle äta så inser jag ju att det va en sak till som jag missat, SÅSEN jisses amalia hur hade jag kunnat missa SÅSEN!! Tur att man är en fena på slänga ihop nått, Beasås och bacon och ostsås rördes ihop på 3 sekunder och middag va räddad!!


Efterrätten den kommer här


Hallonglasstårta

100 g valnötter
100 g 70% choklad
3 st äggvitor
1 dl socker

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka valnötterna och chokladen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör försiktigt i sockret och chokladhacket. Häll upp i en bakplåtspappers kläddform ca 25 cm i diameter med avtagbar kant.
Ställ in nederst i ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna

Hallonglassen
200 g frysta hallon
3 äggulor
1 dl socker
2 dl grädde
1 dl kesella 10 % ( jag tog creme fraiche eftersom det inte fanns kesella på affären)

Gör så här
Mixa och sila hallonen, vi vill inte ha med kärnorna!
Vispa äggulorna och sockret fluffigt! Vispa creme fraichen tjock och rör ned i äggulan. Vispa grädden hårt. Blanda ihop hallonen och äggsmeten, vispa sist i grädden! Häll smeten över marängbotten och ställ in i frysen. Garnera vid servering med hallon och pudra över florsocker.

Japp det va det hela!

2 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Så gott med olika småplock till förrätt och en smaskig efterätt dessutom, mums!

Anonym sa...

Götta med alla dessa fisksorter på påskbordet - jag längtar inneligt till sommaren, då vi alltid avnjuter en silltallrik el. gubbröramacka!

(för att inte förglömma kräftor och alla räkfrossor som står på tur..)

//Billan fat crew