Leta i den här bloggen

fredag 30 november 2012

Citroncheesecake med lakritsspegel

Låt er inte skrämmas va den shabbiga bilden, den va supergod!

Citroncheesecake med lakritspegel
ca 8-10 personer
 
150 g digestivekex
2 tsk the spice tree lakritspulver (jag krossade turkisk peppar)
50 g smör
 
Fyllning
500 g kesella 10%
4 st gelantinblad
2 st citroner , rivet skal
2 dl socker 
3 dl grädde
 
Lakritsgele
1½ dl vatten
1 msk lakritspulver
2 msk gelesocker
1 tsk svart livsmedelsfärg
 
Gör så här
Smält smöret. Krossa kexen och mixa till fina smulor tillsammans med lakritspulvret. Blanda ned det smälta smöret med kexen och tryck ut i en form med löstagbar kant. 
Lägg gelantinblad i blöt i kallt vatten. Blanda ihop kesellan, citronskal och socker. Vispa grädden tills den är fast. Värm försiktigt 1/4 av kesella och citronblandningen. Krama ut gelantinbladen och rör ned i den varma kesellan. Rör sedan ned gelantinblandningen med resten av kesellan. Vänd ner den vispade grädden i i kesellan och blanda försiktigt till en slät blandning. Fyll formen med kesellablandningen och ställ svalt tills cheescaken satt sig, ca 1 timme. Gör gelén genom att koka upp vattnet och vispa ned lakritspulvret. Tillsätt gelesockret och låt småkoka i ca 30 sekunder. Rör även ned den svarta livsmedelsfärgen. Låt svalan tills gelén fortfarand är lite rinig. Ta ut cheesecaken och stryk försiktigt ut lakritsgelen ovanpå. Låt stå svalt en stund innan servering!

3 kommentarer:

Katarina sa...

Citron och lakrits är fint ihop och att de samsas i en cheesecake är inte fel :)

Anonym sa...

Fy feun vad god den va- glad att du inte namngav mig här- jag åt ju en bit la enorm!

//veronnes

Remsan sa...

Det här låter ju helt galet gott! Bokmärker på direkten!