Leta i den här bloggen

onsdag 19 augusti 2009

Tips till kräftkalaset

Här kommer receptet på kall Räkpaj som vi fick när vi va på beachparty för nån helg sedan..
Pajerna passar utmärkt till kräftor..



Kall räkpaj

200-300 g räkor
125 g vitlöksost
2 dl ost
2 ägg
1 burk crème fraiche, 2 dl
1-2 msk dill

Pajdeg:
2 3/4 dl vetemjöl
1 krm salt
90g smör
½ dl vatten

Gör så här
Kör i hop degen i matberedaren. Tryck ut i pajformen. Låt vila i ca 30 min svalt.
Grädda 15min i 175 grader
Häll sedan i räkorna i pajskalet. Spara några räkor till garnering.
Blanda ihop övriga ingredienser. Häll blandningen över räkorna, strö ev lite ost på. Grädda 25 min i 175grader
Garnera med räkor och lite dill.

Västerbottenspaj

3 dl vetemjöl
125 g smör
1-2 msk vatten

Fyllning:
ca 300 g västerbottensost
6 ägg
6 dl mjölk
1 krm salt
2 krm svartpeppar

Tillbehör
ca 100 g löjrom, sikrom eller laxrom
1-2 dl creme fraiche
finhackad rödlök

Gör så här
Ta fram matberedaren och blanda ned ingredienserna till pajdegen. Kör snabbt ihop till en deg.
Låt degen vila i kylskåpet nån timme eller till nästa dag.
Kavla ut och placera degen i en pajform, cirka 28 cm i diameter, så att formens botten och kanter blir täckta.
Eller hoppa helt enkelt över utkavlingen och tryck med fingrarna ut degen i pajformen.
Nagga tätt i bottnen med en gaffel. Sätt ugnen på 225 grader.
Tryck fast en dubbelvikt aluminiumfolieremsa i degen runt kanterna så att de håller sig uppe under gräddning.
Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter i nedre delen av ugnen och ta sedan ut det ur ugnen. Fördela den rivna osten i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.
Häll blandningen över osten så att den täcker och nästan når upp till kanten.
Grädda pajen färdig i 225 grader tills äggsmeten stelnat, 35-40 minuter.
Ta ut pajen ur ugnen. Låt den få sansa sig och svalna lite, 20-30 minuter, innan det är dags att äta med rom, crème fraîche och hackad rödlök.
Receptet hittade jag på icakuriren.se

Ett tips på en sås som är väldigt god när man ska äta kräftor

Är denna Kräftmojja



Och varför inte baka nått av dessa bröd och ha till

Västerbottensbröd



Baugetter



Ha en fortsatt bra vecka

7 kommentarer:

Marias Kakburk sa...

Sockerbomb är bara förnamnet:) Kanske därför de är goda:)

Hoppas att du har haft en härlig dag!

malinns sa...

Pajerna ar verkligen goda speciellt den med ärtorna på...

Dina västerbottensbröd såg ut som en dröm, våt dröm dessutom...

Frostrosor sa...

Goda pajrecept kan man aldrig ha för många av!

veronnes sa...

..men gud! Blåbärsbullar. Så gott! Min mormor gjorde alltid dessa när jag var lite. Så avis.

Anonym sa...

Guud vad mkt mumsigt du har lagat och lagt in på sistone! Allt ser fasligt gott ut, helst räkpajen och blåbärsbullarna! Hoppas allt är bra med er däruppe??
Här är det lite sådär..
men barnen har börjat skolan igen idag..grabben i 3an och tösen i
0an. Ha det gott!
KRAM
Birran

Åsa /En Sida Med Mat sa...

Det där västerbottenbrödet måste jag testa!!!
Verkar helt i min smak!

Ang. ugnspannkaka så kan det hjälpa med lite mer ägg i....Jag har faktikt i ett ägg n´mer än i originalreceptet och jag tycker det e perfekt!


Ha det gott!

Växelhäxan från norrland sa...

Marias kakburk:
Sokerbomber är ju inte helt fel ibland.
Malin och frostrosor:
Pajer är ju så ratt åt att ha i frysen dessutom..
Birran:
Kul att höra av dig..
Skolan har startat här uppe också och med den så tror jag solen försvann och kylan kom.. Det har blivit så kallt i luften..
Hur går det för dig då? ha din skola startat också eller?
VI hörs

Åsa:
Ja jag ger inte upp när det gäller ugnspannkakan, märkligt att man inte fixar nått så enkelt..ja ja man kan inte allt så är det bara..
Vb-brödet är jättegott,