Leta i den här bloggen

torsdag 29 september 2011

Fredagstips!

Förra fredan så blev det plankstek här hemma det är ju så himla gott och inget man blir less på i första taget.
Gubben förstekte filèn i grillpannan och moset ha jag rört ned 2 äggulor, creme bonjour vitlöksost, rivit ned lite ost från norrglimt, lite grädde, salt, peppar, persillade och en rejäl klick smör.
Det blev försvinnande gott även denna gång.

Det är inte ofta vi är samlade alla fyra runt middagsbordet nu mera, sonen bor ju i vännäs och gubben brukar aldrig va hemma förrän runt kl 20. Då är det ganska skönt när fredagen kommer och alla är hemma och man få surra ifatt veckan som gått.

Här kommer lite bilder på plankstek som vi ätit. Länkar under till recept!

Fredagens planka
Lite lök till
Med lax och romsås
Baconlindad halloumi och lök som tillbehör

Tillbehören till plankan kan ju variera men enligt wikipedia så är det så här:

Plankstek är en traditionell ungersk maträtt, (fatányéros) som fanns på menyn redan 1900 på den berömda restaurangen Gundel i Budapest (Hungarian mixed grill on wooden platter – fatányéros). Maträtten serverades på en träplanka , en nedärvd sed sedan gammalt från det historiska ungerska köket. Den bestod av  flera olika köttsorter, fläsk, kalv och biff, bacon och gåslever med stekt potatis och serverades med sallad.
I Sverige består maträtten oftast av flera olika stekta köttsorter som fläskfilé, oxfilé, entrecôte och kalvkött
marinerat i rödvin, kryddat med paprika, vitpeppar och svartpeppar. Till rätten hör grönsaker och duchessepotatis som gratineras i ugn på en träplanka. Till garnityr serveras det smörstekta morötter, stekt tomat, kokt blomkål, baconlindad sparris, och stekta champinjoner med vitlökssmör. Grönsakerna kan tillagas med en redning av grädde eller\och crème fraiche.
Man lägger potatismoset på plankan, lägger de stekta köttbitarna och de stekta grönsakerna till garneringen på ett dekorativt sätt. Plankan ställs in i mitten på ugnen i övervärme, 225 grader en kort stund tills potatismoset får en gyllenbrun färg. Plankan tas ut och köttet serveras med champinjonsås och bearnaisesås. Ursprungligen var plankan gjord av hickory men numera tillverkas den av ek, som har bättre hållbarhet. Varianter där köttbiten ersatts med fisk eller kebabkött existerar. Plankstek hade i Sverige sin popularitetshöjdpunkt under 1970-talet.



4 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Så gott med planka och vilket bratips på smaksättning till moset. Det ska vi lägga på minnet!

Ha en fin helg!

Erika Skogly sa...

Ja, plankstek är ju aldrig fel. Som svar på din fråga inne hos mig; Nej, kexen blir inte alls torra. De påminner om nötter i konsistensen. Det är supergott, jag lovar.

Carola sa...

Planka är ju aldrig fel,den med lax ser supergod ut,nu blev jag frestad att prova någon dag:)
ps:Missa inte tävlingen på min sida
Trevlig lördag

Frostrosor sa...

Planka, så gott! Köpte plankor till brorsan och hans fru i present senast de fyllde år. Själva äger vi dock inga plankor.

Titta in hos mig... har gjort något som du nog känner igen! :-D