Detta recept har jag hittat på alltommat.se och jag har sneglat på det lite nu och då, men nu när jag har en massa äpplen hemma så tyckte jag det va dags att testa.
Karamelläppelpaj med kardemumma
Pajdeg:
Karamelläppelpaj med kardemumma
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 ägg
Fyllning:
4 st äpplen
50 g smör
1 dl socker
1 brk kondenserad mjölk 397 g
0,5 tsk kardemummakärnor stötta
2 st ägg
Gör så här
Blanda mjöl, ägg och smör i en matberedare. Kör runt till en degboll bildas. Dela degen i 6 delar och tryck ut i små pajformar. Eller tryck ut degen i en stor pajform ca 23 cm i diameter. Ställ in formen i kylen i 30 minuter. Förgrädda pajskalen/et i ca 8 minuter. Skala och dela och kärna ur äpplen. skär dem i tunna klyftor. Smält smör och socker i en kastrull. Rör om och låt blandningen få en ljusbrun färg. Lägg ner äppelklyftorna och låt de sjuda en stund. Lyft upp klyftorna och låt sockerkaramellen vara kvar i kastrullen fördela äppelskivorna jämnt i pajskalen. Tillsätt den kondenserade mjölken och kardemumman i karamellen och låt den sjuda under omrörning i ca 5 minuter. Vispa äggen och tillsätt dem och rör om. Fördela blandningen över äpplena och grädda pajen i ca 20 minuter i nedre delen av ugnen!
Servera med lättvispad grädde eller glass!
4 kommentarer:
Låter gott med kondenserad mjölk och äpplen!
Den ser jättegod ut!!mina barn och jag älskar allt med äpplen i.www.sportochspelkocken.se
Hur blev den? Du har glömt att skriva vad du tycker om både den och mazarinvarianten :-(
//Tessan
Skicka en kommentar