Leta i den här bloggen

måndag 20 juli 2009

Grattis gubben

I veckan så har vi haft kalas här hemma...
På tur att fylla år var självaste överhuvudet i familjen, alltså gubben.
Hela 39 år firade han denna gång.
Naturligtvis så har man ju stått och bakat lite då, men istället får att göra tårta så gjorde jag det här...



Citronkaka
150 g smält smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
2 citroner
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 dl grädde
4 dl vetemjöl

Gör så här
Blanda smör och socker. Rör ned äggen och vispa tills det är pösigt.
Blanda ner saft och skal av 2 citroner. Vispa ned övriga ingredienser .
Vispa tills smeten är slät.
Häll i en smord springform
Grädda i ca 25 minuter i 175 grader...
Servera med en klick grädde eller vaniljglass

Citronkakan och brownieformarna hittade jag här . Det är en väldigt bra sida om man vill ha lite bakinspiration






Brownieformar

100 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl

Blanda degen ovan och dela sen i ca 20 bitar och tryck ut i mazarinformar..

Fyllning
2 ägg
1 dl socker
75 g smält smör
100 gr marabou mjölkchoklad
100 g mörk choklad
2 msk vetemjöl

Vispa socker och ägg poröst.
Smält 75 g smör, lägg i chokladen (bägge sorterna) och låt den smälta ned i smöret.
Häll chokladblandningen i äggsmeten. Tillsätt 2 msk vetemjöl. Blanda
Häll upp i mazarinformarna.
Grädda i 175 grader ca 15 minuter. Ska gärna vara lite kladdiga.


Blåbärskaka med äpple

2 ägg
1½ dl rörsocker strö
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3/4 dl hett vatten
2 äpplen

Garnering
2 dl blåbär
3 msk rörsocker strö
½ tsk kanel

Gör så här
Vispa äggen och rörsockret pösigt. Bland mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Tillsätt vattnet. Skala och klyfta äpplena och lägg dem i smeten. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant. Strö blåbären uppe på kakan. Blanda rörsocker med kanel och strö det över blåbären. Grädda kakan mitt i ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.
Servera med vaniljsås eller glass.



Blåbärskaka med choklad

100 g smält margarin
2 ägg
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
50 g riven blockchoklad
250 g blåbär
1 påse krossad mandel
50 gr riven blockchoklad

Gör så här
Smält margarin och häll i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och riven choklad. Blanda ihop båda blandningarna.
Häll smeten i formen och strö på blåbär, riven choklad och krossad mandel..







Sjuhålskaka

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl vatten

Glasyr
125 gr smält smör
½ dl socker
3 msk vaniljsocker
2 msk kakao
2 dl vispgrädde

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader smörj en rund springform med löstagbar kant.
Vispa äggen och socker vitt och poröst. Sikta ner vetemjölet och bakpulvret. Rör om och tillsätt sist det heta vattnet under varsam omrörning. Häll smeten i formen och ställ in kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Mät upp ingredienserna till glasyren i en kastrull. Koka krämen under omrörning till den tjocknar något, ca 10 minuter.
Gör sju hål i den varma kakan(nästan ända ner), varje hål ca 2 cm i diameter.
Häll över den varma kola glasyren.
Ställ kakan kallt så den kallnar och glasyren stelnar. Servera med lätt vispad grädde

Receptet kommer från någon veckotidning minns inte riktigt vilken.






Receptet på cookisarna hittar du här

2 kommentarer:

Frostrosor sa...

Wow vilket gottebord! Brownieformarna och sjuhålskakan ser oemotståndligt goda ut! *suktar*

Jessica sa...

Men herrejösses vad mycket gott det var på fikabordet. Dregglar rejält vid synen av browniesformarna, jisses.

Hoppas du får en bra semester och bättre fiskelycka =)