Leta i den här bloggen

onsdag 30 september 2009

Kantarellpaj med brieost



3 dl vetemjöl (eller dinkel)
2 krm salt
150 g smör
1-2 msk vatten

Fyllningen
1 liter rensade kantareller( jag tog fram 3 creme fraiche brk som jag har frusit in förvällda kantarellerna i)
1 gul lök
Smör till stekning
175 camembert eller brieost (jag tog brie)
3 ägg
1 dl mjölk
1 dl grädde
½ tsk salt
1 krm nymalen peppar
Gör så här
Blanda samman pajdegen i matberedaren. Låt vila i en plastpåse i kylen i ca 1 timme..
Platta ut degen i formen och nagga med en gaffel..
Ställ in formen i frysen i ca 10 minuter och sen förgrädda i ugnen i ca 10-12 minuter på 200 grader.
Varför ska man ställa in den i frysen?
Jo, för att kanterna inte ska åka ned i formen, går också att sätta folie i kanten och trycka åt..

Skala och hacka löken.
Lägg löken och kantarellerna i en stekpanna med en klick smör och låt vattnet i kantarellerna koka bort.
Lägg kantarellerna och löken i pajskalet.
Skiva brieosten i centimetertjocka skivor och fördela över pajskalet.
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstaningen över svampen och osten.
Grädda i mitten av ugnen tills fyllningen stannat och pajen har fått fin färg, ca 40 minuter..

Sååå himla god paj..
Detta recept kommer från boken, Pajer som är skriven av Caroline Hovberg, ni vet den boken som jag vann hos hallon och blåbär för ett tag sen...
Mycket godsaker fanns det i den och denna paj kommer jag med all säkerhet att göra fler gånger

2 kommentarer:

Helena Ljunggren sa...

Det låter riktigt gott!

Bakrecept sa...

Kantarellpaj är min favorit! Det receptet får man nog pröva på här i hemmet.
Tack för att du delade med dig av det, hör av mig hur det smakade sen..
Här är ett annat Kantarellpaj recept jag brukar laga.