Leta i den här bloggen

tisdag 2 november 2010

Limpa nr 2

 Receptet på denna limpa hittade jag på rågmjölspaketet.

 
Dag 1

4 dl fint rågmjöl
7½ dl vatten

Koka upp vattnet och slå det över mjölet. Rör om till en tjock smet.
Täck med bakduk och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2
25 g jäst
25 g smör rumsvarmt
2 tsk salt
2 tsk anis och fänkål
½ dl mörk (bröd) sirap (jag hade ingen hemma så det fick bli ljus)
5 dl fint rågmjöl
8 dl vetemjöl special

Gör så här
Rör ut jästen i sirapen och smöret. Blanda ihop deg 1 med övriga ingredienser och rör om till en slät smet.
Jäs degen i ca 1 timme (i varmt vatten i diskhon) täck över med en bakduk. Knåda genen smidig på mjölat bakbord. Forma degen till 2 avlånga limpor. Låt den jäsa på plåt täckt med bakplåtspapper ca 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Pensla limporna med vatten och låt dem kallna.

Fika är ju ett måste när man har alldelens ny gjord limpa hemma.

Inga kommentarer: