Leta i den här bloggen

måndag 1 november 2010

Skållad limpa

När jag va och rumsterade om i mitt skafferi så såg jag till min förskräckelse att jag hade två mjölpåsar som höll på gå ut datum på( hur det nu gick till?).
Fint rågmjöl och grovt rågmjöl, hittade ett recept på påsen fint rågmjöl på en limpa och hade även ett recept i prova på pärmen som det va dags att testa.

I bägge recepten så skulle man skålla degen dagen innan och sen låta den stå övertäckt över natten.
Denna limpa kommer från hemmets veckotidning. 
Här kommer recepet på den.


Anna-lisas skållade limpor

Dag 1
2 dl grovt rågmjöl
2 dl rågsikt
7 dl vatten

Gör så här
Mät upp rågmjöl och rågsikt i en bunke. Koka upp vattnet, häll det över mjölet och rör om. Täck över och låt stå över natten.

Dag 2
25 g jäst
1 dl rapsolja
1 dl ljus sirap
1 msk salt
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl special

Gör så här
Smula sönder jästen i en liten skål, rör ned olja och sirap. Rör tills jästen är löst. Tillsätt jästen och salt i den skållade degen, blanda samman ingredienserna. Tillsätt rågsikten och nästan allt av vetemjölet, arbeta samman till en smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk på varm och dragfri plats till dubbel storlek, ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den lätt. Forma degen till 2 runda limpor. Lägg på plåt med bakpapper. Låt limporna jäsa under bakduk till dubbel storlek, 1-2 timmar. Pensla med vatten och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter i 200 grader. Tänk på att lägga över limpan med folie när den varit en stund i ugnen så den inte blir för mörk (ni se väl att jag glömde det!).

Receptet kommer alltså från hemmets veckotidning nr 42. Dom tipsade om att man kan ställa  degskålen i varmt vatten i diskhon då jäser den bättre ..Jag gjorde det och det funkade super bra..

1 kommentar:

saga sa...

hejsan.
Jag är med i tävlingen på sharemyplaylist.com , och jag undrade ifall du vill rösta på min lista. På köpet får du massa bra låtar + länkning i min blogg (om du vill)! Här har ni länken: http://sharemyplaylists.com/awesomenesslevelhigh
Kram,
Saga Nilsson.