Leta i den här bloggen

söndag 30 oktober 2011

Nya glöggsorter

Himmel vad veckorna går fort, först så blir det tråkmåndag och sen smäller det bara till så är det helg!
Inser ju att julen närmar sig med stormsteg. Såg 2 söta tomtar på ica här om dan och försöker intala mig själv att jag ska ingen ha!! Vi få väl se hur det går med det men än så länge står dom kvar i butiken, men visst är det kul med tomtar? En del är ju så söta..

Ja ja nog om det, ska försöka att uppdatera min blogg här nu när man har 1 timme tillgodo, för ni ha väl inte glömt bort att ställa tillbaka klockan 1 timme.
Ni vet på våren då tar vi fram utemöblerna, alltså ställer vi fram klockan 1 timme. 
På hösten så ställer vi in utemöblerna och då drar vi tillbaka klockan 1 timme också, fiffigt va?

Årets glögg ha vi inhandlat men inte än hunnit smaka på, ha ni?
Sen så hittade jag en massa andra nya sorter som jag är lite nyfiken på, bland annat dessa!

En 130-årig tradition återuppstår då glöggen från Tegnér & Son släpps på Systembolaget den 1 november. Det sker genom lanseringen av Tradition Vinglögg, Biskopens Blandning Starkvinsglögg samt Wilckens Fat som är gjord på ekologiskt odlade druvor.

År 1880 grundade Esaias Adolf Tegnér och kompanjonen Wilcken den legendariska svenska vin- och sprithandeln Tegnér & Wilcken. I början av 1900-talet upptog lagret på Holländaregatan i Stockholm två källarvåningar och omfattade omkring 1 miljon liter vin- och sprit. 130 år senare är familjen Tegnér fortfarande Sveriges äldsta aktiva vinhandlare – nu i femte generationen.
Familjens nya fabrikat under namnet Tegnér & Son är en hyllning till Esaias Adolf Tegnér och den glögg som han blandade för 130 år sedan. Samtliga nya glöggsorter från Tegnér & Son är gjorda på italienska viner av mycket hög kvalitet smaksatta med en härlig dos av julkryddor. Det mustiga basvinet möjliggör en lägre sockerhalt i glöggen utan att göra avkall på upplevelsen.

Med sin fylliga klassisk smak passar glöggen från Tegnér & Son utmärkt till julen godsaker så som sultanrussin, skållade mandlar, fikon, pepparkakor, saffransbullar samt mörk choklad av hög kvalitet.
Tradition Vinglögg
Den första blandningen från Tegnér & Son har av naturliga skäl fått namnet Tradition. Det är en ljuv vinglögg med smak av mörka körsbär, kryddnejlika, kanel och citrus. Tradition bygger på ett fruktigt italienskt vin, omtänksamt kryddat med såväl traditionella glöggkryddor som kanel, kryddnejlika, ingefära, men även citrus och lagerblad.

Tradition Vinglögg kommer i en flaska på 75 cl till ett pris av 59 kronor. Artikelnumret är 96726-01 och alkoholhalten 10 procent.
Biskopens Blandning Starkvinsglögg
Biskopens Blandning är en tribut till den kyrkliga och litterära familjetraditionen som vinhandlare Esaias Adolf Tegnér kom ifrån. Det är en kraftfull starkvinsglögg med toner av björnbär, lagerblad, torkade druvor och kryddnejlika. Biskopens Blandning är gjord på ett rustikt fylligt italienskt vin och varsamt kryddat i stolt svensk tradition med klassiska glöggkryddor som kanel, kryddnejlika, ingefära, pomerans och kardemumma.
Biskopens blandning kommer i storleken 75 cl med priset 69 kronor och artikelnummer 96659-01. Det går även att få tag på blandningen i mindre flaska på 37,5 cl för 45 kronor med artikelnumret 96659-2. Alkoholhalten är 14,5 procent.
Wilckens Fat av Ekologiskt odlade druvor
Kompanjonen Wilckens lämnade vinhandeln efter en kort tid men hann få en mycket speciell glöggblandning uppkallad efter sig. Wilckens Fat är en smakrik och kryddig glögg gjord på bästa vin från ekologiskt odlade druvor. Smaken har toner av svarta moreller och julkryddor. Glöggen är elegant kryddad på ett klassiskt maner med inslag av kanel och kardemumma och pomerans.
Wilckens Fat kommer i 75 cl för 79 kronor. Artikelnumret är 96002-01 och alkoholhalten 14,5 procent.
Samtliga nya sorter lanseras på Systembolaget 1 november.
Information och bilden är tagen härifrån

Sen så undrar jag även hur denna smakar


Den 1 november introduceras den nya svenska glöggserien Ripa på Systembolaget. Ripa är en modern glögg gjort på ett italienskt kvalitetsvin tillverkat enligt samma princip som för amarone


Exklusivt för julen 2011 lanseras Ripa i en Starkvinsglögg med smak av Peppar & Chili i begränsad upplaga.

Årets glöggnyhet för julen 2011 heter Ripa Starkvinsglögg med smak av Peppar & Chili. Glöggen från Ripa bygger på ett basvin med passito - ett italienskt kvalitetsvin där druvorna har fått torka något efter skörden för en ökad koncentration och sötma. Tekniken för att göra ett passitovin är det samma som för det populära vinet amarone. För vinet i Ripa används de klassiska italienska druvsorterna Sangiovese och Montepulciano.

– Vi ville skapa en glögg där basvinet faktiskt bidrar till smaken och komplexiteten i stället för att döljas i kryddningen. Genom att använda ett vin med passitobas får Ripa en naturlig smakrikedom som förstärker karaktären i glöggen. Smakerna peppar och chili går förvånansvärt väl ihop med de svenska traditionella glöggkryddorna vilket skapar en modern och läcker glögg, säger Sören Sörensen, utvecklingsansvarig för Ripa.

Smaksättningen i glöggen består av de klassiska glöggkryddorna så som kanel, ingefära, kryddnejlika, kardemumma, pomerans och kryddpeppar. De gifter sig väl med årets smak av peppar och chili som bland annat kommer ifrån jalapenos. Genom att använda ett fylligt basvin med amaronekaraktär får Ripa en påtagligt rik och komplex smak trots en rejält lägre sockerhalt.

– Ripa Starkvinsglögg med smak av Peppar & Chili passar mycket bra till klassikern med blåmögelost på pepparkaka. Den går även väl till smakrikare anrättningar så som dadlar lindande i bacon och kraftiga hårdostar, berättar Sören Sörensen.

Ripa Starkvinsglöggvarunumret 96009-02. Alkoholhalten är 14,5%.
Infon är tagen härifrån.

Nä nu medans ni läser detta så ska jag passa på att uppdatera min blogg så ni inte ha tror att jag övergett er, sen blir det att scrappa ihop lite julkort mer om det kan ni kanske se här på växelhäxan från norrland scrappar

Om ni vet av andra nya glöggsorter eller har några favoriter så få ni gärna tipsa mig om dom! Tack!

 Just det höll ju på glömma visa vad jag hämtade ut på bolaget igår. I fjol så hittade jag ett vin från grythyttan som jag tyckte såg intressant ut men när jag skulle beställa så va det slut, men nu fanns det dock igen och enligt min kollega så är det jättegott. Finns 3 olika varianter, hjortronvin, jaktvin och björkvin

Grythyttan Björkvin
Grythyttan Björkvin
Bilden lånad från grythyttansvin.se
Saven till Grythyttan Björkvin är tappad i Rombohöjden, precis norr om Grythyttan. Tappningen sker på våren precis innan löven spricker då saven är som mest smak- och mineralrik. Sedan jäses den kallt och mognadslagras i på ståltank i nio månader.
Grythyttan Björkvin är ett vitt fruktvin med en nyanserad doft av björk. Torr, lite örtig och blommig smak med inslag av björk och citrus. Balanserad syra och lång eftersmak.
Grythyttan Björkvin serveras med fördel till fisk och skaldjur.
  • Lämplig serveringstemperatur 10-12 ° C.
  • Volym 75 cl.
  • Alkoholhalt 14% vol.
  • Finns i Systembolagets ordinarie sortiment
    med artikelnummer 2949.
Mer om grytthyttans viner och skogsglöggen (som är så sabla god) kan du läsa om på Grythyttanvin.se 

1 kommentar:

Erika Skogly sa...

Låter som spännande smaker. Jag har köpt årets Blossa med kaffesmak som ska stå och vänta på mig till i december någon gång.