Leta i den här bloggen

lördag 15 oktober 2011

Födelsedagsfirande!

För någon helg sedan så kom släkten och firade våra två tonåringar som ha fyllt år. Ni vet dottern hon blev ju 16 år och sonen han fyllde 18 år. Jag ha sagt det förrut men säger det igen, TIDEN GÅR JU SÅ FORT hinner inte med ibland! Aja här kommer i alla fall bilder och recept på maten som jag gjorde!


På översta bilden så är det rostbiff, västerbottensostpaj och räksalladspaj

Räksalladspaj

3 dl vetemjöl
150 g smör
1-2 msk vatten
 
Hacka ihop ingredienserna i en matberedare. Tryck ut i pajformen
Gräddas i 200-225 grader varm ugn i ca 10 minuter
Låt pajskalet bli helt kallt.

Fyllning: 
200 g philadelphiaost naturell
2 dl creme fraiche
1 burk röd stenbitsrom
1/2 ask fryst gräslök
300 g skalade räkor
1/2 gurka
citron
sallad
dill

Gör så här
Blanda ost, creme fraiche, rom och gräslök.
Lägg salladsblad i det kalla pajskalet.
Bred ut ostkrämen.
Fördela räkorna över pajen
Garnera med gurkskivor, citron och dill.

På bilden ovan finns det Focaccia med rödlök och parmesan, Muffins med västerbottensost och kantareller, Vridna oliv och tomatbaugetter och Solrosbröd

Vridna oliv och tomatbaugetter

25 g jäst
5 dl vatten
 1,5 tsk salt
2 msk olivolja (jag hade raps)
1 msk oregano
2 pressade vitlöksklyftor
13 dl vetemjöl special
1 dl hackade soltorkade tomater i marinad
1 dl hackade svarta oliver

Gör så här:
 Smula ned jästen i en bunke och rör ut i 37 gradigt vatten. Tillsätt salt, olivolja, oregano, vitlök och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en slät deg (jag använder hushållsassistenten). Häll i oliver och tomater och kör runt så det få blanda sig med degen. Degen ska sedan jäsa i ca 1 timme under bakduk. Häll upp degen på ett mjölat bord (knåda den inte) dela i fyra delar. Forma degen till vridna baugetter. Lägg baugetterna på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa i ca 30 minuter under duk. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda baugetterna i ca 15 minuter..
 VÄLDIGT GODA BAUGETTER!!

Helstekt fläskfile i ugnen

Potatisgratängen skymtar uppe i hörnet och sen är det medelhavsgratängen 

Medelhavsgratäng

ca 800 g potatis
1 gul lök
1 grön paprika
8 soltorkade tomater i olja
 150 g fetaost i olja
klick smör
3 dl grädde
salt, peppar

 Gör så här:
 Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatisen och löken. Skiva paprikan. Hacka fetaost och tomaterna i mindre bitar. Smörj gratängformen med en klick smör. Varva potatisen, grönsakerna och osten i formen. Salta och krydda också mellan varven. Häll över grädden. Ställ in i mitten av ugnen på 225 grader och låt stå i ca 30-45 minuter.
 Denna gratäng är försvinnande god.
Räcker till ca 5-6 personer


Pappas Kantarellsås

2 nävar gula kantareller
2 hackade gula lökar
Smör
Salt och peppar
Lite lite kinsesisk soya

Gör så här
Stek först löken i smör så den blir mjuk utan att ta färg. Häll i kantarellerna och låt vattnet koka bort.
Häll över grädden och salta och peppra, pappa låter hälsa att man måste peppra i 4 olika omgångar medans man rör. Hur mycket? Ja, det få var och en avgöra.


Nu blir det att gå ut och städa in det sista i förrådet, kanske måste man grilla en korv också idag!
Trevlig helg på er alla där ute!

7 kommentarer:

malinns sa...

Håller helt med dej växel
VART FN TOG TIDEN VÄGEN?

Det känns inte så länge sedan vi träffades på Rönnen för att se våra juveler lussa eller hur...

Jag måste säga att du bullat upp med mycket gott till kalaset/kalasen det måste ha varit uppskattat...

Mårtenssons kök sa...

Räksalladspajen låter underbart god, perfekt när man kan förbereda god mat!

Hoppas du har en finfin helg!

Smulansbakblogg sa...

ser ju jättegott ut verkligen,mums
ville passa på och tipsa dig om 2tävlingar hos mig där man kan vinna flame boy brännare och marmorkavel,du är väl med
Simone

Remsan sa...

Oj, så mycket gott! Får nog bokmärka hela inlägget...

Anna sa...

Guuuud va mkt gott! Vilket kalas! Kram på dig!

Helena Ljunggren sa...

Åh hjälp vad mycket gott det fanns på dom bilderna!

Hanna sa...

Åh så mycket gott! :)