Leta i den här bloggen

lördag 9 oktober 2010

Idag lyste solen...

I morse när jag vaknade så lyste solen, visst är det härligt att kliva upp då!
Fick sån himla energi så jag tänkte att nu jädrans är det dags att plocka undan ute.

Ute möbler har åkt in i boden, fönstren har blivit putsade, sonen säng och bokhylla ha åkt ut, städat hans rum (har väl ett kilo damm i näsan), monterat och ställt in en ny (begagnad) säng på hans rum,
tvättat lakan och hängt ut, krattat lite ja en riktigt röjar dag ha det varit.
Det lustiga är att det ha inte känts ett dugg jobbigt.
Gubben han åkte på sonens gymnasium där det var öppet hus och gick och spankulerade runt en stund.

Solen ger verkligen
energi.

När gubben kom hem så fick jag luta mig tillbaka (putsa färdigt fönster) och så fixade han middagen.
Han är himla duktig på att laga mat, men det är inte ofta han få chansen.

Efter denna gourmemiddag så tror jag dock att jag ska luta mig tillbaka fler ggr.


Här kommer receptet.



Enbärsmarinerad file med kantarellgräddsås
4 port

1 file bit ca 600 g ox, nöt, fläsk eller som vi hade älgkalv
2 msk enbär
6 sv
artpepparkorn
2 msk brynt lökfond (knorr)

1 dl rött vin

1 finhackad
scharlottenlök
½ dl portvin
2 msk konc brynt
lökfond från knorr
3 dl grädde
500 g steklök
1 näve torkade trattkantareller (lägg dom i blöt en halvtimme innan)

ca 100 g gula kantareller

(vill man så kan man byta ut svampen och ta ½ dl lingon istället)
smör till stekning

Gör så här

Stöt enbär och svartpeppar i en mortel. Klappa in kryddorna i köttet. Blanda fond och rött vin. Lägg köttet i en plastpåse och häll över vätskan. Låt marinera i kyl ett par timmar.
Sätt ugnen på 200 grader.



Lägg en klick smör i en liten stekpanna och värm upp. Lägg i kantarellerna och koka bort vattnet.

Skala och hacka löken. Lägg löken i en ungsfast form och baka den i ca 15 minuter i ugnen.
Finhacka scharlottenlöken och fräs mjuk i smör
Häll på portvin, fond och grädde och låt koka ihop en stund. Tillsätt svampen och smaka av med salt och peppar.



Bryn filen runtom och stek klart i ugnen tills innertemperaturen är på ca 65 grader. Låt köttet vila i folie en stund innan det skärs upp. Servera med klyftpotatis, rostad lök, kantarellsås och sallad



Familjens smakpanel säger:
Vi jublar och skriker, så jäla gott.
Vi rekommenderar det verkligen

Önskar er en fortsatt trevlig kväll.

4 kommentarer:

KarinW sa...

Inte fel Therese att släppa in din man i köket för det där såg mumsigt ut!Hoppas du får en trevlig fortsättning på helgen men glöm inte att vila också!
Kram Karin

MATBLOGGEN sa...

Wow - så gott det ser ut!! :)

Fortsatt trevlig helg!

Anonym sa...

Skall prova, har fått mkt älgkött av mor och far..så detta föll mig på läpppen....(som så mkt annat)
//DDD

Tinas skåpmat sa...

Mums så gott det såg ut, visst känner man sig rik när man har tillgångar i frysen?!.ja tycker det och nu är det knöfull frysen att jag får inte dit ett endaste dugg!!