Leta i den här bloggen

torsdag 11 november 2010

Lördagens middag

Helgen som varit ha inneburit en hel del god mat och sen så va vi ute på lokal i lördags och lyssnade på en gammal vän sen högstadietiden som börjat spela i ett band. Om jag inte minns fel så ha hon varit med i bandet sen i januari. Snacka om att hon lyste upp scenen och hur det lät sen, kanon bra va det. Kan inte fatta att vi velade så innan vi skulle fara nu är jag himla glad att vi for och lyssnade. Ni hittar dom här och dom heter Soundrise jag kan varmt rekommendera dom.

 I alla fall så innan vi for så åt vi detta.

 Älgstek med mandelpotatisbakelse och messmörssås

 1 kg älgstek
 20 st enbär krossade
 1 krm svartpeppar
 1 msk rapsolja
 0,5 tsk salt
  
Gör så här 
Putsa köttet. Blanda enbär, svartpeppar och 1 msk olja. Klappa in blandningen i köttet och ställ kallt i 12 timmar.

Svamp
30 g torkade kantareller eller 200 g färsk svamp
1 vitlöksklyfta
1-2 msk smör
1 krm salt

Potatisbakelse
800 g mandelpotatis
1 tsk salt
250 g Riven västerbottensost
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 st smördegsplattor frysta eller i smördegsrulle
1 ägg till pensling

Sås
1,5 msk maizena majsstärkelse
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
50 g messmör
3 msk viltfond (jag tog kalvfond touch of taste)
1,5 tsk soja kinesisk
1 dl rött vin
1 msk konjak (hade inte jag hemma så det blev en snutt whisky istället)

Gör så här
Börja med svampen,  hacka färsk svamp eller lägg den torkade i blöt i ca 15 minuter. Häll av vattnet. Smält smöret och pressa ned vitlöken. Fräs svampen i ca 2-3 minuter. Salta. Finhacka hälften till potatisbakelserna ( jag uteslöt att lägga på potatisbakelserna eftersom det hade blivit ett sånt herrans liv på tonåringarna) Spara resten till garnering.

Potatisbakelserna: skala och koka potatisen i saltat vatten. Låt den ånga av. Pressa och låt potatisen kallna. Blanda potatisen och det mesta av osten, svampen (som sagt svampen uteslöt jag)  salt och peppar. Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek, tar du rullen så kavlar du ut den lite grann bara. Fördela potatisblandningen i en sträng mitt på. Rulla ihop och pensla skarven med ägg. Dela rullen i 3 cm tjocka skivor. Lägg rullarna på bakplåtspapper på plåten. Lägg på ost på toppen. Hit går det att förbereda.

Steken: sätt ugnen på 225 grader. Salta och bryn köttet runt om i 1 msk olja. Stek i mitten av ugnen till köttet har en inner temp på minst 60 grader om du vill ha det blodigt annars så ta ut det på ca 68 då är det bara blodigt i mitten, ca 40-50 minuter tar detta.. Ta ut steken och låt den vila i ca 15 minuter innan du skär upp den. Skär upp köttet och lägg upp på ett serveringsfat, strö kantarellerna över..


Såsen: Vispa ned majsstärkelsen i grädden och mjölken i en kastrull.
Blanda i messmör, fond, soja och vin och låst såsen sjuda i ca 4-5 minuter under omrörning. Tillsätt konjak/whisky och ev stekspad från steken. Smaka av med salt.

Grädda potatisbakelserna i ugnen på 250 grader i nedre delen av ungen 15-17 minuter tills de fått fin färg.


Nu kanske ni undrar vad min smakpanel sa?
Dottern tyckte att såsen smakade konstig (messmör) och sonen tyckte att köttet va segt (hade glömt att tala om att den va en senrand mitt i köttbiten som man måste skära bort, minus till mamman) jag tyckte att såsen va god till maten när man åt av alla tre delar samtidigt, annars blev det lite för mycket messmörssmak för min del.. Potatispuckarna va väldigt goda och det tyckte vi allihopa. Gubben den lilla darlingen han åt han och va sååå nöjd.. Sonens flickvän va också på besök och hon tyckte nog att mina barn va lite konstiga, hon sa ungefär så här - Det här är ju som att äta på restaurang, alla klagar på nått. Ha ha ja då va jag tvungen att skratta enda skillnaden är att på vår restaurang är att man få inte byta tallrik..Hon tyckte dock att maten va god, plus i kanten till dig. 

Som vanligt så åt alla upp sin mat så innan slutändan så verkar det som det gick hem i alla fall.

6 kommentarer:

Björknäshäxan sa...

Hmm...verkar som ja kom lite för sent :o) Men efterrätten var ju super!!! *skrattar*

Susie i köket sa...

Jamen det låter ju vansinnigt gott! MÅste testa de där potatisbakelserna snarast!

Anonym sa...

Pären och kötte när det är som bäst!

//DDD

Karin W. sa...

Du har fått en utmärkelse av mig! Det är du värd!

Tinas skåpmat sa...

Ja det såg väldigt smaskigt ut, och bakelserna brukar jag göra nångång om sänder och de går alltid hem!

Hanna sa...

Åh, vad spännande med messmörssås! Den måste jag testa. Det ser jättegott ut!