Leta i den här bloggen

lördag 3 december 2011

Viltgryta


Marinerad viltgryta med svamp och ädelost

700 g grytbitar av vilt  Älg hade jag(älg, hjort, rådjur eller vildsvin)
½ dl konc viltfond (bong)
olja
salt och peppar

Marinad
1 gul lök
2 palsternackor
2 morötter
2 vitlöksklyftor
3 dl rödvin
½ dl rödvinsvinäger
2 msk krossade enbär
1 tsk torkad timjan

Sås
300 g svamp ex en näve torkade kantareller och 1 dl gula kantareller
50 g ädelost på tub
3 dl vispgrädde
1 msk soja
1 msk svartvinbärsgele
ev maizenamjöl

Gör så här
Skala lök och rotfrukter, skär i större tärningar. Skala och pressa vitlöken.
Blanda alla ingredienser till marinaden, lägg i köttet, löken och de skurna rotfrukterna i en plastpåse och låt marinera i kyl ca 5 timmar.
Plocka upp köttbitarna ur marinaden och bryn dem lätt i olja i en gryta. Tillsätt marinaden med allt grönt och fonden.

Gubben krossar enbär för fulla muggar!

Koka upp under lock tills köttet känns mört i ca 1½ timme.
Ansa och dela ev stora svampar. Fräs svampen i smör och tillsätt den i grytan. Använder du torkad svamp ta en näve och smula ned i grytan direkt. Tillsätt ädelosten, grädde, soja och gelé och red av sedan med maizena mjöl om det behövs. Smaka av med salt och peppar. Garnera ev med persilja

Det här mina vänner blev sagolikt gott, oj oj oj vilken härlig gryta. Alla tog mer och mer och mer. Kidsen va ju naturligtvis tvungen att peta bort svampen men jag tror nog det slank ned en och annan svamp ändå!

2 kommentarer:

Tinas Skåpmat sa...

Smakade säkert gott! vildsvin har jag som sagt aldrig testat smakar kanske som skinka fast lite mer vildsmak i köttet.

Mycke gott i gryta iaf! =P
Ha det gott

Mårtenssons kök sa...

Kanske tid att införskaffa en mortel till gubben:)