Leta i den här bloggen

lördag 31 december 2011

Nyår 2011

Nyår hos oss firades hemma med familjen. Barnen hade faktiskt tid att äta med oss i år och sonens flickvän och en kompis till dom va också med! På eftermiddagen så testade vi att smälta tenn, jag ha testad detta en gång förrut för många många år sedan. Du lägger ned tennbiten, i detta fallet en liten hästsko, i en liten skopa och håller den över elden. När det ha smält och är flytande så häller du det i en hink med iskallt vatten och sen blir det olika små konstverk av detta. Med fantasin hjälp så ska du sen kunna läsa ut hur ditt år ska bli! Spännande va?

Menyn på nyårsafton såg ut så här


Blåbärssås

2 dl blåbär
4 dl rött vin
1 dl vatten
2 msk konc kalvfond
2 msk honung
1 tsk havssalt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
2,5 tsk maizena majsstärkelse
1,5 msk smör, rumstempererat

Gör så här
Mixa och passera blåbären till en puré. Koka upp vin, vatten och fond tills ungefär hälften kokat bort. Tillsätt blåbärspurén och honungen och låt koka ca 5 minuter. Salta och peppra.
Rör ut maizenan i lite vatten och vispa ner i såsen. Låt puttra några minuter och låt sedan såsen vila. Till hit kan du förbereda såsen.
Värm upp såsen igen och mixa ner det rumsvarma smöret. 
Den här såsen va god och passade bra till älgköttet!


Som vickning på kvällen efter champangedrickning och raketsmällandet så blir det varm smörgåstårta som jag denna gång hade fyllt med julskinka istället för bacon, sen så hade jag även riven ost mellan varje varv..

Inga kommentarer: