Hallontryfflar
75 g hallompuré av frysta tinade hallon
150 g mörk choklad, ca 70% kakaohalt
½ dl socker
50 g osaltat smör
2 msk apelsinlikör
Dekoration:
kakaopulver
Gör så här
Mixa hallonen och passera genom en sil. Tryck till lite med en sked för att få igenom så mycket som möjligt. Vikten i receptet avser den färdiga purén.
Hacka sönder chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp puré, socker och smör i en kastrull. Häll den varma massan över chokladen och rör till en slät massa. tillsätt likören. Låt stå kallt tills massan stelnat. Forma till små bollar och rulla i kakaon. Blir ca 15 st.
Receptet kommer från chokladboken det bästa ur hemmetsjournal!
Chokladdoppad lakritskola med havssalt
3 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 msk kakao
½ påse eller 3/4 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk blockchoklad
Gör så här
Börja med att klä en form som är ca 20x20 cm med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i matberedaren (ta på hörselskydd) eller i en mortel om du har! Blanda grädde, socker, sirap, kakao och dom krossade karamellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt det sedan koka kraftigt utan lock och och utan att röra tills termometern visar 117-1120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Ca 15 min tar det att koka upp smeten. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen och låt den svalan. Skär eller klipp kolan i bitar och doppa i choklad, strö havsalt uppe på innan chokladen stelnat
Detta recept kommer från boken julgodis av Johanna Westman.
Dessa julgodisar är ju ett måste, återkommer nu mera varje år.
Mera mariannetryfflar |
Världens godaste rocky road fudge |
Gjorde dom förra helgen åt K och nu va det dags att få några själv också
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar