Leta i den här bloggen

onsdag 20 oktober 2010

Vallmo och citronkaka

Här kommer en till liten kaka som kollegan Ta bjöd på för ett tag sen..
Vi är säger ju inte direkt nej till fika på vårat jobb, det vore ju dumt att missa något.



Vallmo och citronkakor

200 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl socker
5 dl mjöl
1 msk vallmofrö (blått)

Lemon curd
1 citron, finrivet skal och saft
25 g smör
100 g socker
1 ägg
1 äggula

Gör så här
Vispa smör, vaniljsocker och socker vitt och pösigt.
Tillsätt mjöl och vallmofrön, vispa ihop till en smulig deg.
Nyp ihop med händerna. Rulla bollar och lägg i formar.
Gör en ordentlig grop i var och en. Grädda mitt i ugnen på 175 grader ca 10-15 minuter tills de börjar få färg i kantern.

Lemon curd:

Sjud citronskal, saft, smör och socker i en rostfri kastrull tills sockret löst sig och smöret smält.
Dra bort från värmen.

Vispa upp ägg och äggula i en annan bunke. Vispa ner smeten i kastrullen och ställ tillbaka på plattan. Vispa kraftigt tills det tjocknar. Häll upp snabbt i en bunke genom en sil.Låt lemon curden kallna och klicka den i kakorna.
Tack Ta för en härligt god kaka.


3 kommentarer:

Frostrosor sa...

Åh, en kaka med lemon curd! Skulle nog funka till Afternoon Tea som vi ska ha på sonens dop om några veckor. Kollar för säkerhets skull... ska lemon curden på gräddade kakor? Ska kakorna ha svalnat av eller fortfarande vara varma?

Anonym sa...

Låt kakorna svalna först så blir det bra! De är verkligen försvinnande goda och blir snyggare med blått vallmofrö.

//Tessan

Anonym sa...

Ungefär hur många blir det?