Leta i den här bloggen

tisdag 27 januari 2009

Smörgåspepparkakor

Här kommer ett recept på smörgåspepparkakor som är väldigt goda.
Dom är tjockare och större än vanliga pepparkakor och man äter dom med smör och ost.. Inte så tokigt...

Ingredienser

2 dl ljus sirap
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl flytande margarin
1 1/4 msk mald pepparkakskrydda
1/2 dl mjölk
1 ägg
1 äggula
1 tsk bikarbonat
11 dl vetemjöl

Gör så här

Koka upp sirap och socker, och blanda med flytande margarin och pepparkakskrydda.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt mjölk, ett ägg och en äggula. Rör om tills blandningen har svalnat av.

Mät upp bikarbonat tillsammans med 5 dl mjöl och blanda med övriga ingredienser. Tillsätt ytterligare 6 dl mjöl och låt degen vila i kylskåp till nästa dag. Täck bunken med plastfolie så att degytan inte torkar.

Sätt på ugnen. Ta fram bakplåtar och täck dem med bakplåtspapper. Dela upp degen och kavla ut den i omgångar, ca 3 mm tjockt. Använd en mugg med en diameter på ca 8 cm som mått och ta ut rundlar.

Provgrädda eventuellt den första kakan och tillsätt mer mjöl om den flyter ut. Grädda kakorna i 10 minuter på mittfalsen i ugnen. Låt dem kallna på galler och förvara dem sedan i en burk med tättslutande lock. Bjud med smör och ost.






3 kommentarer:

Anonym sa...

VÄRLDENS GODASTE, säger hon som ätit typ 100 st.

Växelhäxan från norrland sa...

Håller med, dom va inte så tokiga

Anonym sa...

Ugnstemperatur?