Dom är tjockare och större än vanliga pepparkakor och man äter dom med smör och ost.. Inte så tokigt...
Ingredienser
2 dl ljus sirap1 1/2 dl strösocker
3/4 dl flytande margarin
1 1/4 msk mald pepparkakskrydda
1/2 dl mjölk
1 ägg
1 äggula
1 tsk bikarbonat
11 dl vetemjöl
Gör så här
Koka upp sirap och socker, och blanda med flytande margarin och pepparkakskrydda.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt mjölk, ett ägg och en äggula. Rör om tills blandningen har svalnat av.
Mät upp bikarbonat tillsammans med 5 dl mjöl och blanda med övriga ingredienser. Tillsätt ytterligare 6 dl mjöl och låt degen vila i kylskåp till nästa dag. Täck bunken med plastfolie så att degytan inte torkar.
Sätt på ugnen. Ta fram bakplåtar och täck dem med bakplåtspapper. Dela upp degen och kavla ut den i omgångar, ca 3 mm tjockt. Använd en mugg med en diameter på ca 8 cm som mått och ta ut rundlar.
Provgrädda eventuellt den första kakan och tillsätt mer mjöl om den flyter ut. Grädda kakorna i 10 minuter på mittfalsen i ugnen. Låt dem kallna på galler och förvara dem sedan i en burk med tättslutande lock. Bjud med smör och ost.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt mjölk, ett ägg och en äggula. Rör om tills blandningen har svalnat av.
Mät upp bikarbonat tillsammans med 5 dl mjöl och blanda med övriga ingredienser. Tillsätt ytterligare 6 dl mjöl och låt degen vila i kylskåp till nästa dag. Täck bunken med plastfolie så att degytan inte torkar.
Sätt på ugnen. Ta fram bakplåtar och täck dem med bakplåtspapper. Dela upp degen och kavla ut den i omgångar, ca 3 mm tjockt. Använd en mugg med en diameter på ca 8 cm som mått och ta ut rundlar.
Provgrädda eventuellt den första kakan och tillsätt mer mjöl om den flyter ut. Grädda kakorna i 10 minuter på mittfalsen i ugnen. Låt dem kallna på galler och förvara dem sedan i en burk med tättslutande lock. Bjud med smör och ost.
3 kommentarer:
VÄRLDENS GODASTE, säger hon som ätit typ 100 st.
Håller med, dom va inte så tokiga
Ugnstemperatur?
Skicka en kommentar