Leta i den här bloggen

fredag 18 september 2009

Matbrödsbakning

Nu va det länge sedan som jag bakade matbröd..
Barnen ha ätit upp allt från frysen så nu är det dags..
Här kommer tre olika recept på matbröd som jag ha hittat på olika bloggar.



Messsmörslimpa

2 limpor

5 dl mjölk
1 1/2 msk sirap
2-3 msk messmör
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk blandade brödkryddor
6 6 dl grovt rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl special

Gör så här
Blanda mjölk, sirap och messmör i en kastrull och värm det till 37°.
Rör så att messmöret smälter. Rör ut jästen i degspadet.
Arbeta in salt, rågmjöl och vetemjöl tills degen släpper bunken utan att kladda.
Jäs i 45 minuter. Knåda degen väl. Forma två limpor och lägg på en plåt med bakpapper.
Nagga med gaffel. Jäs i 30 minuter.
Grädda 175g i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter.
Pensla med hett vatten när limporna är färdiga och låt dem svalna under en handuk på galler.
Receptet kommer från Tina, mycket gott va det. Tack för ett gott recept..



Ölbröd

50 g jäst
1 flaska porteröl (33 cl)

2 msk sirap
2 msk olja
1,5 tsk salt

2 dl ljus rågmjöl
7-8 dl vetemjöl special

Gör så här

Smula ner jästen i en degbunke.
Värm ölen till 37 grader och häll den sedan över jästen, rör runt tills jästen lösts upp.
Tillsätt sirap, olja och salt.
Rör ner rågmjölet och tillsätt sedan vetemjölet.
Arbeta degen tills den blir smidig och släpper från degbunkens kanter. Låt jäsa i 60 minuter.
Arbeta ihop degen och forma ett run
t bröd.
Låt jäsa under bakduk i 25 minuter.
Skåra brödet, pensla det med ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 30 minuter.

Detta bröd kommer härifrån Camilla.



Stora frukostbullar


2,5 msk potatismjöl
4 + 1 dl vatten
50 g jäst
3,5 msk olja
1 tsk salt
12-13 dl vetemjöl special

Gör så här

Rör ut potatismjölet i 4 dl kallt vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning.
Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna till 37 grader.
Värm 1 dl vatten till 37 grader och rör ut jästen i det. Tillsätt potatismjölredningen, salt och olja.
Arbeta in mjölet, spara lite till utbakningen. Knåda degen blank och smidig. Låt jäsa 30 minuter.
Dela degen i 12 delar.
Formar bullar, rulla dem i potatismjöl och lägg på bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa 30 minuter.
Grädda i 250 grader, 10-12 minuter.


Och detta bröd finner ni också hos camilla

Vi va ju faktiskt tvungen att smaka på bröden och jag måste ju erkänna att jag älskar vitt bröd..
Förstår ni då vilken som blev favoriten, jo just det stora frukostbullar, mmm så goda..
Ölbrödet va ju också himla gott..
Messmörslimpan ha jag faktiskt inte hunnit smaka än, men kanske i helgen när vi åker bort..
Tack för inspirationen Tina och camilla..

11 kommentarer:

veronnes sa...

Tjaba,
Jag har åsså blivit en bakmora. Jo jo..igår blev det två verk.
SÅ himla duktig *klappar mig själv på huvudet* jag är! Nä allvarligt ska fylla frysen i höst med goda bakverk lovade jag barnen igår..

Till veckan ska jag göra gifflar, från kakburken, vad tror du om det?

Växelhäxan från norrland sa...

Hej Veronnes
Låter som en strålande ide att fylla frysen..
Va det BARA för barnen skull eller?

Anonym sa...

Ser gott ut. Kanske vi får smaka i helgen?

/K

I Nadjas kök sa...

Det är ju så gott med hembakat bröd. Jag måste också göra det snart, frysen gapar tomt efter hembakat...

veronnes sa...

Jop det är bara för barnen, själv skippar jag allt bröd.

Ska baka havrekex i helgen. Känner att jag har hamnat i ett bakil...det är ju riktigt roligt och trevligt att baka på kvällarna, och sen bjuder familjen till bords för en fika, ibland gråter dom ibland inte.

Camilla sa...

Hej!

Varsågod och Tack själv för beröm! :) Jag har ett halvt ölbröd kvar i frysen som jag snart ska ta upp. Det är så mjukt och saftigt att vi brukar äta det till frukost också (inte bara till soppor eller köttgrytor). Frukostfrallor har jag inte gjort på ett tag.. kanske dags att göra en ny omgång en helg framöver!

Trevlig helg!

/Camilla

Växelhäxan från norrland sa...

Hej K
Det kanske är så att denna häxa känner sig skyldig att dela med sig, vem vet ni kanske få smaka..
Ha ha, syns på lördag..
Ska försöka komma iväg tidigt..

dennisMat sa...

Trevligt bröd med messmör!

Emilies Skafferi sa...

MEssmör och öl, låter som spännande brödsorter detta! Hembakat är bäst:)

KarinW sa...

Men dra mig baklänges vad du bakat! Här är det Leksands rågrut som gäller just nu och det är ju sååå lättbakat!Laxen med den såsen låter som värsta festmaten tycker jag, kanske knycker receptet framöver.
Sköt om dig/Karin

Hallon & Blåbär sa...

Har inte bakat bröd på länge och känner att det verkligen är dags. Så idag kanske det blir av om jag hinner innan det är dags att fara till jobbet några timmar och fixa lite menyer.

Messmör är något som jag aldrig använt men det skulle man nog testa.

Hoppas du får en bra dag!