Leta i den här bloggen

tisdag 7 februari 2012

Lövbiff och hassebackspotatis

Så gott det är med lövbiff persiljesmör och hasselbackspotatis mmmm. Hasselbackspotatis va nått som vi åt väldigt mycket av när jag va liten. Sen försvann det ett tag och pommes, klyftor, potatisgratäng, potatisbåtar kom istället men nu tycker jag att vi tar ett kraftag och ser till att hasselbackspotatisen kommer tillbaka för det är ju så himla gott..


Lövbiff
800g Lövbiff (jag skivade upp av älgkött)
salt, peppar
smör

Hasselbackspotatis
1 kg skalade potatisar
salt, persillade
smör
Ströbröd

Persiljesmör
smör
persilja
persillade
lite lite citron från den gula plastcitronen

Gör så här
Sätt ugnen på ca 225 grader!
Börja med hasselbackspotatisen. Lägg potatisen mot kanten på en skärbräda eller i en träslev och skiva, då är risken mindre eller obefintlig (inget är ju dock omöjligt) att du råkar skiva potatisen ända ner, vi vill ju att den ska hålla ihop. Smält smör i en ugnsform och lägg i potatisen med snittyttan uppåt, pensla med smör och salta. Ställ in i ugnen i ca 45 minuter och kom ihåg att ösa potatisarna med smöret med jämna mellanrum. Strö på ströbröd dom sista 10 minuterna och ev ost om man vill ha det!
Persiljesmöret: ta en stor klick smör, ca 100 g och rör ihop med persillade, persilja och citron. Rulla ihop till en avlång rulle i plastfolie och ställ in i frysen.
När potatisen är nästan klar så steker du lövbiffen, salta och peppra och sen steker du det snabbt i en stekpanna med en klick smör.
Servera med en sås på kantareller, stekt lök, grädde, lite soya, salt, peppar och lite lite soya..

Eftersom jag inte stekte upp all lövbiff till oss så blev det en liten lövbiffspanna också och det receptet kommer sen!


5 kommentarer:

Fröken Dill sa...

MMmm - hasselbackspotatis - DÅ vet man att det är fest!
Och lövbiff av älg låter lyxigt och smakrikt...

malinns sa...

Hasselbackspotatis är en riktig favorit. Jag har bara varit alldeles för lat för att göra dessa då jag har en tendens att skena iväg med kniven när jag ska skiva potatisen men jag håller med den är underbart god.

Ha ha minns en gång då Petras Jonas bjöd på middag och då hade han gjort hasselbackspotatis på små, små mandelpotatisar... Åh de var hur goda som helst men min första tanke var... hur i friden har han haft tålamodet att fylla en hel plåt med dessa småpären.

Anonym sa...

Som den lilla ostmaran jag är så river jag alltid vb över hela rasket..givetvis mängder.

Gott det såg ut

//veronnes

Växelhäxan från norrland sa...

Ha ha förstår hur du tänker malin man föredrar lite större potatisar när man ska skala så många!

Fröken dill: ja det är lyxigt med älgkött skulle inte klara mig utan!

Veronnes: helt rätt det ska vara mycket ost!

Caro sa...

Hur gör ni persillade?