Leta i den här bloggen

söndag 30 december 2012

Varför inte fondua till nyår?

Köttet som jag använder brukar vara fläskfile, älgkött eller nått nötkött.
Fisk och kyckling går också bra men ha en egen gryta till vardera sort då.
Buljong kan kan koka och fondua i eller kokosolja, vanlig friteringsolja eller majsolja.

 Här kommer receptet på buljongen
Fondue med köttbuljong
1 liter vatten
3 msk ljus soya ( jag hade mörk och tog bara 1 msk)
2 tärningar köttbuljong
1 lagerblad
2 dl portvin/rödvin
Värm upp buljongen i en gryta och häll sen över i fonduegrytan.
Fondue såserna
 
  Barbequesås
recept hittar ni här.
 
Pepparsås 
(creme fraiche+cantadoues pepparost)
 
Pappas Kantarellsås
 
2 nävar gula kantareller
2 hackade gula lökar
Smör
Salt och peppar
Lite lite kinsesisk soya
Gör så här
Stek först löken i smör så den blir mjuk utan att ta färg. Häll i kantarellerna och låt vattnet koka bort.
Häll över grädden och salta och peppra, pappa låter hälsa att man måste peppra i 4 olika omgångar medans man rör. Hur mycket? Ja, det få var och en avgöra.
 
Paprikasås
 
2 dl lätt creme fraiche
1 dl aijvar relish (paprikaröra)
 
Mango och tomatsalsa
 
Mango
gurka
tomat
2 msk olivolja
några droppar tabasco
1 msk vinäger
salt, vitpeppar
Börja med att ta bort skalet på gurkan (hyvla bort det gröna med osthyveln) hacka gurkan i mindre bitar. Hacka mangon och tomaterna i lika stora bitar. Ta lika mycket av allt ex 1 dl mango, gurka och tomater! Lägg frukten och grönsaker i en skål och tillsätt resten av ingredienserna och rör om!
Rödlök och vitlöksås 
(kommer från Camillak)
2 dl Lätt creme fraiche
0,5 dl finhackad rödlök
1-2 pressade vitlöksklyftor
några droppar honung (kan uteslutas)
salt och svartpeppar
Blanda ihop och låt stå kallt i minst 30 miuter innan servering.
Äpple och currysås
 

1 dl lätt creme fraiche
1 dl gräddfil
1 finrivet äpple
1 tsk curry
1 krm salt
0,5 dl hackad syltlök
Blanda ihop allt i en skål!
 
Mangosås
 

2 dl lätt creme fraiche
1 dl mango chutney
Blanda ihop allt i en skål!
Bearnaisesås (4 port)
3 äggulor
3 msk vitvinsvinäger, gärna en mild fin sort
2 msk schalottenlök eller gul lök, finhackad
4 msk färsk dragon, finhackad eller 2 tsk torkad dragon
4 krossade vitpepparkorn
150 gram smör
1-2 krm salt
Gör så här
Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
Koka vinäger, krossade vitpepparkorn, schalottenlök, dragon i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Detta för att bearnaisen ej ska bli så lös. Sätt åt sidan att svalna.
Smält smör i en kastrull. Låt stå smält vid sidan.
Sjud vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad.
Tillsätt äggulorna under vispning till vinäger- och dragonblandningen direkt i kastrullen eller lägg över allt i en rostfri bunke.
Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Ev. i diskhon.
Vispa äggulorna fluffiga med elvisp eller för hand någon minut under uppvärmning i vattenbadet.
Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Ta ej med det vita i botten på smöret.
Vispa och värm såsen i det varma vattenbadet tills såsen har tjocknat till en majonässliknande konsistens. Den ska ej bli för varm (60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar. Spricker bearnaisen så är den vattnig och grynig (börja om med nya äggulor och tillsätt den spruckna såsen lite i taget som du gjorde med det smälta smöret).
Smaka av bearnaisesåsen med något krm salt och peppar samt ev. mer dragon och hackad persilja.
Detta va mitt första försök att göra egen beasås och det gick hem hos gästerna! Så även dom andra såserna och buljongen! Så med andra ord så törs ni testa..Receptet hittade jag här
 
 

Inga kommentarer: