Leta i den här bloggen

söndag 30 december 2012

Snittar till nyår?

Lite snittar kanske till fördrinken!
 

Skinkhattar med färskost
10 st
ca 10 stora champinjoner
olivolja
6 skivor skinka, ex parma
ca 100 g färskost

3 msk klippt gräslök
Garnering
gräslök

Gör så här
Ansa svampen och vrid försiktigt bort foten. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek svamphattarna på båda sidorna. Låt svalna.
Hacka skinkan fint. Blanda den med ost och gräslök. Fördela fyllningen i hattarna, garnera.
Jag hade medelstora champinjoner och fick ganska mycket fyllning över så jag klickade ut det på små runda kex..

 

Salmipuffar
ca 15 st
3 ägg
1 dl olja
1 dl vitt vin
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
75 g hackad salami
(feta ost)

Gör så här
Blanda ägg, olja och vin. Rör ned vetemjöl blandat med bakpulver och salt. Rör smeten slät. Häll upp smeten i små aluminumformar och tryck ned salamibitarna i. Grädda i ugnen på 200 grader i 10-12 minuter


Tunnbrödssnittar
3 lövångers sviktat tunnbröd
1 burk skagenröra
salladsblad
ev ost

Gör så här
Bred ut ett lager skagenröra på tunnbrödet. Hacka salladen och strö över skagenröran. Skiva ost och lägg på. Rulla o skiva sen i lagoma stora bitar.
 
Gubbröra
 
 

1 brk ansjovisfilé (mellan burken) 
4 hård kokta ägg
1 fint hackad röd lök
1,5 dl gräddfil
0,5 dl dill
1 msk kaviar
Gör så här
Hacka ägg, lök och ansjovis. Blanda alla ingredienser i en bunke och ställ i kylen. Servera i snapsglas med en bit knäckebröd!
 

Gubbröra med kallrökt lax
 
 
150 g kallrökt lax
ca 10 skivor smörgås gurka
2 hård kokta ägg
2 kokta potatisar
0,5 dl gräslök
0,5 dl creme fraiche
Salt, vitpeppar
garnera med röd rom
Gör så här
Hacka ägg, lax, potatis i mindre bitar. Blanda ihop allt i en skål och rör om!
Servera i antingen snapsglas med en bit knäckebröd eller på mörkt mjukt bröd ex kavring med en klick rom eller fin crisp orginal..
Kräftsnittar
 

1 burk kräftstjärtar, ca 300 g
1 äpple
1 dl crème fraiche
1 dl riven ost, gärna lagrad
1 tsk dijonsenap
salt och peppar

4 skivor vitt bröd eller dela brödet i trekanter
 
Garnering:
Dill
Salladsblad
Hela kräftstjärtar


Gör så här
Häll av spadet från kräftstjärtarna. 

Hacka dom grovt, men spara några till garnering.
Klyfta, kärna ur och tärna äpplet smått.

Vispa crème fraichen hård med elvisp.
 Obs! Du vet väl att crème fraich som vispas först blir lös innan den återigen tjocknar!
Vänd ner kräftstjärtar, äpple, ost och senap. Smaka av med salt och peppar.

Servera på rostat eller smörstekt ljust bröd. Garnera med kräftstjärtar, dill och salladsblad.
 
 
 

Räkor i glas
Räcker till 6 snapsglas
Dillröra
1 dl creme fraiche
½ msk majonäs
½ tsk pressad citron
½ msk dill
½ krm citronpeppar
1 krm salt
Sweet chiliröra
1 dl creme fraiche
½ msk majonäs
0,25 dl Thai sweet chilisås
1 krm salt

Gör så här
Blanda ihop rörona i var sin skål. Sen ska detta också serveras i snapsglas men du varvar rörorna i glaset och hänger på några räkor ca 5 st som man kan doppa i röran sen!
 

Inga kommentarer: