Här kommer ett förslag på en jättegod förrätt om ni vill ha hummer på bordet till nyår.
Chiligratinerad hummer
4 pers
2 humrar (djupfrysta)
2 scharlottenlökar (eller 1 liten gul)
1 msk smör
1 grön chilipeppar
1 dl creme fraiche
½ dl vin
1 msk hummerfond
1 msk maizena redning för ljus sås
2 msk persilja
1 dl riven ost
Gör så här
Låt hummern tina. Klyv dem på längden. Se till att stjärt och sköld håller ihop.
Ta ur köttet ut stjärt och leder. Ta bort magsäcken.
Hacka köttet i mindre bitar.
Skala och finhacka löken. Fräs i matfett i en kastrull. Skölj och kärna ur och finhacka chilin Låt fräsa med löken.
Tillsätt creme fraiche, fond och vin. Låt puttra en stund.
Rör i mazienaredningen.
Blanda i hummerkött och persiljan.
Ställ hummerskalen i en form. Fyll skalen med fyllningen. och strö över osten.
Gratinera i ugnen 250 grader i ca 10 minuter.
Servera med bröd
Receptet kommer från ica.se och du kan skriva ut det här
Laxröra på toast
4 port
150 g gravad eller rökt lax
½ dl hackad röd lök
½ dl hackad dill
1 msk citron (gul plastcitron)
1 dl lätt creme fraiche
1 krm vitpeppar
½ tsk salt
Gör så här
Skala och hacka löken. Hacka laxen i mindre bitar.
Blanda alla ingredienserna i en bunke och rör ihop.
Låt röran stå och dra i kylskåpet en stund.
Precis innan serveringen rostar du en franska och skär bort kanterna.
Hacka lite sallad och lägg på mackan Lägg upp laxröran på salladen och garnera med en gurkskiva och en laxbit om det finns över.
Kräftsjtärts och mangopaj
ca 6 pers
1 smördegsrulle
Fyllning
1 dm Hackad purjo (den vita delen)
200 g philadelfiaost (gärna smaksatt)
2 dl creme fraiche
salt, peppar
Garnering
1 brk kräftstjärtar
½ brk cocktailtomater
1 tärnad mango (eller 1 brk)
dillfrön
machesallad
Gör så här
Grädda pajskalet i 225 grader i ca 10 minuter (nagga botten)
Blanda
den hackade purjolöken (vita delen), philost, creme fraiche, salt och
peppar. Bred ut röran idet avsvalnande pajskalet. Dela i 6 bitar.Lägg på
sallad, tomater i halvor, kräftstjärtar, mangon och strö över
dillfrön..
Kantarellsoppa med tillbehör
ca 4 port
1 liter färska kantareller eller ca 200g (ca 4 dl förvällda) torkade ca 2 nävar
1 liten gul lök
1 msk smör
3 msk vetemjöl
8 dl köttbuljong
2 dl mjölk/grädde
1½ dl creme fraiche
Timjan
salt, svart peppar grovmalen
Tillbehör
Hackad rödlök, hackad persilja, creme fraiche
Gör så här
Om du använder torkad svamp så lägg den i blöt i ca 5 min först.
Grovhacka svampen om den är färsk. Hacka löken. Fräs tillsammans i smör
tills vätskan har kokat in. Förvälld/torkad svamp fräses några minuter
tillsammans med löken. Färsk svamp fräs du i en panna tills vattnet
kokat ur och sen blandar du den med den frästa löken.Strö över mjölet
och späd med buljong och mjölk. Låt soppan koka 10-15 minuter på svag
värme utan lock. Rör ned creme fraiche. Smaka av med timjan, salt och
peppar. Severa soppan med rödlök, persilja och creme fraiche i skålar
bredvid. Mixa soppan sen när den är klar och servera med tillbehören och
en toast med västerbottensost.
Norrlandsmacka
Hamburgerkött/renkött (rökt)
Ost (goudaost)
Champinjoner
Purjolök
Creme fraiche
Gräddfil
Gör så här:
Obs gör i ordning detta dagen innan!
Blanda creme fraiche och gräddfil 50/50.
Hacka övriga ingredienser och släng ned i creme fraichen/gräddfilen.
Smaka av med salt och peppar
Har inga direkta mått utan man får måtta själv, men det ska inte bli alltför löst.
Servera på rostad macka dekorera med sallad och gurka ev..
Denna förrätt är jättegod.
Blanda creme fraiche och gräddfil 50/50.
Hacka övriga ingredienser och släng ned i creme fraichen/gräddfilen.
Smaka av med salt och peppar
Har inga direkta mått utan man får måtta själv, men det ska inte bli alltför löst.
Servera på rostad macka dekorera med sallad och gurka ev..
Denna förrätt är jättegod.
Räkbakelse
Formfranska
Grädde
majonnäs
kalles kaviar
dil
finhackad röd lök och purjolök
ägg
räkor
rom
Ostkrokar
Gör så här:
Obs du ska göra i ordning detta dagen innan.
Rulla i ostkrokar innan du dekorerar med räkorna och gör det en stund innan det ska serveras!
Ta ett glas och tryck ut runda formar av franskan, går 3 rundlar på en bakelse.
Koka ägg och hacka, skala räkor och hacka.
Blanda ihop grädde och en snutt majonnäs. Blanda inte i all mojja med övriga ingredienser, spara lite så du pensla kanterna.
Blanda ned övriga ingredienser. Bred på rundlarna och lägg dom på varann avsluta med ett lager mojja.
Låt stå kallt till nästa dag.
Ta ett glas och tryck ut runda formar av franskan, går 3 rundlar på en bakelse.
Koka ägg och hacka, skala räkor och hacka.
Blanda ihop grädde och en snutt majonnäs. Blanda inte i all mojja med övriga ingredienser, spara lite så du pensla kanterna.
Blanda ned övriga ingredienser. Bred på rundlarna och lägg dom på varann avsluta med ett lager mojja.
Låt stå kallt till nästa dag.
Krossa ostkrokar och rulla bakelsen i krosset.
Dekorera med räkor, sallad och lite rom, ev ägg..
Dekorera med räkor, sallad och lite rom, ev ägg..
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar