Leta i den här bloggen

måndag 17 december 2012

Årets godistillverkning!

I helgen så har vi ägnat oss åt godistillverkning eller rättare sagt jag ha gjort det och gubben han hade sån tur att han fick skotta snö hela dagen!!

Två nya sorter hann jag göra i helgen och det blev i år Nigellas pistagefudge som jag hittade recept inne hos kryddburken och sen blev det chokladtryffel med päronkonjak som fanns inne hos mårtenssons kök. 
Det tillverkades även toffiefie, mariannetryffel, chokladkola, knäck och chokladdoppad lakritskola med havssalt. Den sistnämnda hamnade dock i soporna för denna växelhäxan hade visst för bråttom och gick på känn...Den känslan stämde dock inte denna gång, klantarsle säger jag bara..

Det blev även bakat smörgåspepparkakor, chokladbiscotti, kardemummaskorpor och havrekex. Havrekexen åkte dock också dom i lilla papperskorgen för jag hade gjort dom för tjock och gräddat dom för lite så dom rackarna va som lite mjuka! Men men vi lär oss nått av det också, kanske i alla fall..

Marmelad va jag ju också tvungen att koka så det blev en fikonmarmelad även denna gång, sen tidigare så har jag gjort rabarber och jordgubbsmarmelad och bägge två är försvinnande god!

Överst på mitt nya fat har ni Nigellas pistagefudge och sen nederst till höger är det toffiefie. I mitten har vi Chokladtryffel med päronkonjak och sen sist men inte minst Mariannetryffel
 Receptet på Chokladtryffel med päronkonjak kommer från mårtenssonskök men jag lägger upp det här också så att jag har det kvar!

Chokladtryffel med päronkonjak
Ca 20 st

½ dl vispgrädde
35 g smör
100 g mörk choklad (minst 70%) 
1-2 msk päronkonjak
Kakao

Gör så här
Låt grädden och  smöret koka upp i en gryta tills smöret har smält. Ta grytan från värmen. Bryt ned choklad i mindre bitar och rör ned den i den varma gräddblandningen spå den smälter. Slå i konjaken och låt chokladsmeten svala och stelna i kylen under minst en timme. Rulla den kalla smeten till bollar. Häll upp kakao på ett fat och rulla bollarna i kakaon. Ställ in dom i kylen sen så dom få stelna..

Nigellas pistagefudge

Choklad kola

Chokladkolan hittar du här
Toffiefie finns här
Mariannetryffel finns här


Lägger upp pistage fudgen i morgon.. nu blir det att krypa i säng! God natt!!

1 kommentar:

Hovkonditorn sa...

Så mycket gott du gjort!