Jag undrar om det är någon där ute som har nått recept på Käck som ni vill dela med er av? Blev så himla sugen på att få testa att göra dom till jul?
Ni få hemskt gärna maila mail eller meddela i kommentarerna om ni har eller har sett nått bra recept!
Här kommer lite annan lakrits under tiden!
Chokladdoppad lakritskola med
havssalt
3 dl
grädde
3 dl
socker
1 dl
sirap
1 msk
kakao
½ påse eller
3/4 dl turkisk peppar
2 tsk
smör
200 g mörk
blockchoklad
Gör så
här
Börja med att klä en form som är ca
20x20 cm med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i matberedaren (ta på
hörselskydd) eller i en mortel om du har! Blanda grädde, socker, sirap, kakao
och dom krossade karamellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning.
Låt det sedan koka kraftigt utan lock och och utan att röra tills termometern visar 117-1120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Ca 15 min tar det att koka upp smeten.
Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen och låt den svalan. Skär eller klipp kolan i bitar och doppa i choklad, strö havsalt uppe på innan chokladen stelnat
Låt det sedan koka kraftigt utan lock och och utan att röra tills termometern visar 117-1120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Ca 15 min tar det att koka upp smeten.
Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen och låt den svalan. Skär eller klipp kolan i bitar och doppa i choklad, strö havsalt uppe på innan chokladen stelnat
Detta recept kommer från boken julgodis
av Johanna Westman
Lakrits knäck ca 75 st
10 karameller turkisk peppar
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk smör
Gör så här
Lägg karamellerna i matberedaren och kör tills dom är krossade ordentligt.
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad vid kastrull.
Koka upp och koka utan lock tills smeten är 122 grader.
Koktiden varierar beroende på hur vid grytan är och temp på plattan, för oss så brukar det ta ca 1 timme att koka.
Tillsätt karamellkrosset och smöret och rör om.
Häll smeten i knäckformarna.
Låt svalna och förvara sen sval
10 karameller turkisk peppar
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk smör
Gör så här
Lägg karamellerna i matberedaren och kör tills dom är krossade ordentligt.
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad vid kastrull.
Koka upp och koka utan lock tills smeten är 122 grader.
Koktiden varierar beroende på hur vid grytan är och temp på plattan, för oss så brukar det ta ca 1 timme att koka.
Tillsätt karamellkrosset och smöret och rör om.
Häll smeten i knäckformarna.
Låt svalna och förvara sen sval
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar