Detta är enlig mig i alla fall dom bästa skorporna som jag någonsin gjort..
Så supergoda är dom...
Spröda och väldigt mumsiga..
Receptet kommer från hemmets journal och har gjorts flera gånger här hemma..
100 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
2 dl socker
1-2 msk kardemumma
ca 17 dl vetemjöl
Gör så här
1. Smält fettet, tillsätt mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i mjölken. Tillsätt salt, socker och kardemumma.
2. Häll i det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Låt den jäsa ca 20 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och forma små runda bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt att jäsa ca 40 minuter.
4. Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 8-10 minuter. Låt bullarna kallna på galler.
5. Dela bullarna och lägg dem med snittytan uppåt på plåtar. Rosta skorporna ljusbruna i 200° i ca 10 minuter.
6. Lägg alla skorporna på en långpanna och låt dem torka i 100° i minst 1 timme eller över natten (stäng då av värmen) med ugnens ventil öppen och ugnsluckan lite på glänt. Förvara skorporna i tät burk.
3 kommentarer:
Jag ÄLSKAR kardemummaskorpor:)
Har provat att baka typ likadana för många år sedan och det var både enklare och godare än jag trott...Perfekt med hemgjord lemon curd på!
Nu ska vi snart cykla iväg på barnledig middag i det fina vädret!!
Ha en underbar dag och hoppas ni fått så fint väder som de lovat..ni skulle ju få upp mot 30 grader enl SMHI..
kramis
Oh vad gott med skorpor! Nu kliar det verkligen i bakarfingrarna igen! :)
Måste ta & bestämma vad som ska bakas idag, knepigt ;)
Tusen tack för receptet! Jag har bakat efter ditt recept och de blev supergoda. Kommer att göra dem igen, så fort denna omgång tar slut och det är de snart...
Hälsningar Elisabet
Skicka en kommentar