Leta i den här bloggen

måndag 26 oktober 2009

Amerikansk äppelpaj

Har prövat en ny sorts äppelpaj..
För min del så måste jag faktiskt erkänna att den va i sliskigaste laget men gubben och tonåringarna åt och smaskade glatt..ja jag också åt än fast den blev söt..
(Att den blev sliskigare än vad som va tänkt kanske ha nått att göra med att jag ringlade sirap över äpplena....Gör inte det)
Skalet blev lite hårdare eller kanske krispigare än vad jag är van vid men det passade pajen bra...

Receptet kommer här

Fias amerikanska äppelpaj

5 st äpplen
1 tsk kanel
100 g smör
2,5 dl socker
150 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 st ägg (uppvispat)

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
Smörj en pajform ca 26 cm i diameter med lite smör och lägg i äppelklyftorna.
Strö över kanel..



Smält smöret och låt svalna.
Blanda alla torra ingredienser. Rör sedan ned det smälta smöret och ägget.
Bred degen över äppelskivorna. Platta till degen.
Pudra degen med lite kanel före gräddningen (glömde visst jag inser jag nu)




Grädda i 40 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen ska få en gyllenbrun färg.




Servera med vaniljsås eller glass



Receptet kommer från alltommat.se

2 kommentarer:

Emmas Kök sa...

Jag gjorde också en amerikansk äppelpaj hemma förut en kväll. Vist åt alla den men jag var inte överförtjust. Svenska äppelpajen gillar jag bättre :) Tror det mest var degen som jag inte riktigt gillade, men den kan ju iof ändras..

Pinglan sa...

Vad smarrigt det ser ut! Pajer i alla dess former är ju sååå gott!