Leta i den här bloggen

fredag 2 oktober 2009

Ett tips inför helgen..


Hittade detta recept inne hos chili con karin.
Sååå himla god den är.
Känns som jag säger det om allt jag prövar, jag är ju en obotlig choklad älskare och då kan det ju bara inte bli fel eller?
Jo visst kan det bli fel
I alla fall så blir ni inte besviken om ni prövar detta recept.

Kolapaj

Botten
100 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1/2 dl kakaopulver
1 msk socker
1 äggula
3 msk iskallt vatten

Rör/hacka ihop alla ingredienser utom vattnet (jag använde matberedaren).
Häll i det iskalla vattnet och fortsätt hacka samman till en deg.
Kavla ut degen till en rund platta så den passar att klä en rund låg bakform, ca 28 cm i diameter med löstagbar kant. Ställ kallt ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader, nagga lite och grädda pajskalet i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
Låt skalet kallna.

Kolafyllning
1 burk kondenserad mjölk
75 g smör eller margarin
1/2 dl socker

Låt allt koka i ca 7 minuter under ständig omrörning. Pröva att smeten håller kolakonsistens genom att doppa ner en snutt smet i kallt vatten.
Kolan är färdigkokt om man kan forma en kula av smeten.
Bred ut den varma kolakrämen jämnt i pajskalet och ställ den kallt att stelna.

Tryffeltopping:

1 1/2 dl vispgrädde
150 g mörk choklad

Koka upp grädden och rör ned chokladen i bitar.
Rör tills chokladen smält och bred sedan ut tryffeln jämnt över kolasmeten.
Ställ pajen på kylning igen tills tryffeln stelnat.
Servera gärna med en klick grädde eller lite vaniljglass

4 kommentarer:

Hallon & Blåbär sa...

Åh, det där låter som en kaka som faller mig perfekt i smaken, ser ljuvlig ut.

Hoppas du piggnat på dig, själv är jag hemma med sjukt barn, mycket som går nu.

Hoppas du får en bra helg!

Anonym sa...

Kolapajen ser su hur god som helst ut.

Anna H - Tårtdekorering sa...

Det här receptet såg riktigt gott ut!!

Trolltyg i Braxseleskogen sa...

Nog skulle man kunna sätta tänderna i den där utan tvång :D
Men va i 17 är "kondenserad mjölk"??