Leta i den här bloggen

lördag 17 december 2011

Julgodis

Idag så blir det till att baka julgodis i parti och minut. Funderar på att göra hallontryffel och sen är ju mariannetryffel ett måste. Skulle vilja hitta något recept på lakritskola/fudge eller nått sådant. Ni vet typ käck, är det någon där ute som har ett sådant säkert recept i sina gömmor? Hm ja vi få återkomma på det, under tiden så bjuder jag på ett recept på ägglikörtryfflar och whoopisar med fyllning av blåbär!


Ägglikörtryffel

Mörk tryffel
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
1 msk smör
1,5 msk ägglikör

Vit tryffel
150 g vit choklad
0,5 dl vispgrädde
1 tsk honung
0,5 msk ägglikör

Garnering
25 g mörk blockchoklad

Gör så här
Klä en liten form, ca 12x18 cm med plastfolie (jag tog en avlång sockerkaksform). 
Mörk tryffel: hacka chokladen fint. koka upp grädden tillsammans med honung och smör. häll blandingen över chokladen och rör tills den smält. blanda ner ägglikören, häll smeten i formen och släta ut den. Låt svalan i rumstemperatur och ställ sedan in formen i kylen tills tryffeln stelnat, ca 1-2 timmar.Gör sedan den vita tryffeln.
Vit tryffel: hacka chokladen fint. Koka upp grädden tillsammans med honungen. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält, Blanda ner ägglikören och häll smeten över den mörka tryffeln i formen. Låt stelna minst i 5 timmar i kylen . Smält sedan chokladen och ringla över tryffeln när du tagit upp den ur formen. Skär upp i lagom stora bitar!
Receptet finns på alltommat

Här kommer recept på whoopisar

Whoopisar

100 g smör
1 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2½ tsk vaniljsocker
½ dl mjölk

Fyllning
100 g vit choklad
1 dl blåbärssylt
300 g philadelfiaost

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägget. Blanda i dom torra ingredienserna och sist mjölken. Vispa till en jämn smet. Sen spritsar du ut smeten på plåten. Duttarna ska inte vara större än en 1 krona. Ca 60 st små kakor ska det bli (enkla). Ställ in i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Fyllningen: smält blockchokladen och mixa sylten till pure. Blanda ihop och spritsa ut på kakorna. Ät och njut..

Receptet kommer från ica.se men i det skulle det vara lime också som jag skippade. Sen står det även att det ska vara ½ tsk mjölk vilket är fel ska vara ½ dl som är i mitt recept..


6 kommentarer:

carola sa...

Det ser ju helt underbart gott ut :)

Katarina sa...

Ser mycket gott ut!

Frostrosor sa...

Gottigt!
Jag har gjort kardemummatryffel och nu gör jag och sonen bountybollar.
Trevlig helg!

Växelhäxan från norrland sa...

Mmm det va jättegott, whoppisar det va en ny positiv erfarenhet!

Diana sa...

hej!
min lakritsfudge

3 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap

kokas ihop till det är ca 120 grader
dra kastrullen av plattan o rör ner 150 g krossad turkisk peppar, 50g smör och 2 msk glukos
låt koka ca 2 minuter till sen dras kastrullen av plattan igen och rör ner ca 100 g choklad... gärna mörk... häll upp i en pappersklädd form...

hoppas det smakar....
mvh DIANA

Växelhäxan från norrland sa...

Tack för tipset diana, tro nog faktiskt att jag ska testa detta!